Dependenţa de tutun cauzează, anual, decesul a peste 40.000 de români

Data publicării:
fumat 020415

Medicii care participă în aceste zile, în Bihor, la două conferinţe naţionale care au ca temă bolile pulmonare spun că unul din 10 români suferă de o boală pulmonară, cauzată de fumat.

"Majoritatea pacienţilor cu cancer sunt pacienţi fumători, aşadar ei consideră normal să tuşească şi să expectoreze din cauza fumatului. Vor veni la medic în momentul în care este foarte târziu, în momentul în care expectorează sânge sau când toleranţa la efort este extrem de scăzută", susţine dr. Ruxandra Ulmeanu, directorul Şcolii de Pregătire Postuniversitară a Societăţii Române de Pneumologie.

Iar veştile nu sunt mai bune pentru următorii ani, spun specialiştii.

"Este clar că această dinamică până în 2020 grupul de boli respiratorii va ocupa în primele zece afecţiuni care cresc cu un loc de frunte", consideră prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Tocmai de aceea, medicii militează pentru apariţia unor programe naţionale de depistare a afecţiunilor pulmonare.

"Pentru cancer încă nu există suficiente programe de screening, pentru că ele sunt costisitoare, dar ele ar putea salva multe vieţi prin depistarea precoce a acestor categorii de pacienţi în suferinţă."

Medicii caută tratamente care să dubleze speranţa de viaţă a bolnavilor, însă banii alocaţi sunt prea puţini.

"Există mai multe tipuri de cancer pulmonar. Pentru fiecare tip se pretează un fel de tratament, am început şi noi în România, dar este o medicină extrem de scumpă, sofisticată", spune dr. Dorin Vancea, preşedintele Secţiunii de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie.

Cele două conferinţe naţionale sunt organizate la iniţiativa Societăţii Române de Pneumologie şi a Societăţii Române de Chirurgie Toracică 1994.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri