Desele defecţiuni ale aparatului de radioterapie din Oradea întârzie tratamentele bolnavilor de cancer

Data publicării:
terapie cancer

În cei trei ani de când funcţionează la Centrul Oncologic din Oradea, acceleratorul liniar de particule a fost oprit o perioadă ce însumează mai multe luni. Din timp în timp, diferite componente se defectau.

"Având foarte multă electronică, are destul de frecvent disfuncționalități; activitatea unor motoare - sunt peste 160 de motorașe - unel se opresc din activitate, fie se supraîncălzesc", explică dr. Edina Morvay Szabo, șefa laboratorului de radioterapie.

"Ca totalitate de zile în care acest aparat nu a funcționat în perioada 2013-2014 însumate sunt 31 de zile calendaristice", completează dr. Elena Moldoveanu, managerul Spitalului Municipal din Oradea.

Anul trecut aparatul a fost oprit alte 36 de zile, cât au durat reparaţiile şi revizia tehnică periodică. În fiecare zi în care nu este folosit acceleratorul, 80 de pacienţi nu-şi pot face tratamentul. Acum, pe listele de așteptare sunt înregistrate 215 persoane.

"Aceste disfuncționalități duc la prelungirea timpului de iradiere care este dăunător din punct de vedere medical pentru că nu este aceeași rata terapeutică dacă ai iradiat 5 săptămâni un pacient sau dacă a avut o disfuncționalitate și l-ai iradiat 6 săptămâni", spune dr. Edina Morvay Szabo.

Când aparatul nu funcţionează, pacienţii sunt obligaţi să-şi amâne zile la rând tratamentul. Este o situaţie dificilă mai ales pentru cei care vin din afara Bihorului, din Sălaj, Satu Mare şi Maramureş.

"Trebuie să fac 35 de ședințe și nu am reușit să fac decât 22 până acum. Nu ne putem permite să facem naveta de la 100 de kilometri, ne luăm chirie în Oradea și plătim câte o lună în plus, pentru noi e foarte greu."

Ca bolnavii să nu fie afectaţi, medicii au o propunere: "Este nevoie în timpul cel mai scurt de al doilea aparat de radioterapie și atunci aceste mici disfuncționalități nici nu s-ar simți."

"Avem toate condițiile asigurate pentru un al doilea accelerator, adică avem buncăr, avem personal foarte bine pregătit", precizează managerul Spitalului Municipal din Oradea.

Conducerea spitalului orădean a cerut Ministerului Sănătății aprobarea fondurilor de aproximativ un milion de euro pentru achiziționarea celui de-al doilea aparat de radioterapie.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri