Deșeuri depozitate la distanță. 300 de tone de gunoi sunt aduse zilnic din Cluj-Napoca în Oradea

Data publicării:
groapa-de-gunoi4

Pe parcursul nopții de marţi spre miercuri, mașinile de salubritate au strâns tot gunoiul de pe străzile Clujului. Imediat ce operațiunea s-a încheiat, întreaga cantitate a fost încărcată în mașini speciale, cu destinația Oradea.

"Încap câte 26 de tone într-o mașină; pentru azi avem pregătite șase asemenea mașini. Ieri s-a făcut un test cu ambele mașini: cu aceasta și cea de acolo și acum se intră în ritm normal. Vor pleca șase mașini. În fiecare zi de acum, de la Cluj vor pleca spre Oradea peste 300 de tone de gunoi", spune Alexandru Ghețea, angajat al companiei de salubritate din Cluj-Napoca.

Peste 150 de kilometri au de parcurs camioanele de la Cluj-Napoca până în Oradea.

"- Un drum nasol, greu, foarte greu, deșeuri grele.
- Cât faceți până acolo?
- Patru ore. Patru ore jumătate", spun şoferul unui camion.

Altul susţine că "nu pot să merg cu greutate, cum merg cu o mașină mică sau să zbor peste! Sunt 15 semafoare, sunt 15 minute la fiecare".

Puțin după ora 11 prima mașină a ajuns pe cântarul rampei din Oradea. Transportul gunoiului din Cluj la Oradea se face în urma unei înţelegeri între primăriile celor două oraşe.

"Având în vedere că în Cluj există o situație de urgență în ceea ce privește depozitarea deșeurilor, a existat o solicitare din partea primăriei către primăria Oradea de a le permite să depoziteze în depozitul nostru ecologic", a precizat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

"Deșeurile sosite din Cluj sunt nepericuloase municipale care vor fi depozitate după sortare, astfel reducând cantitatea depusă în depozitul ecologic", dă asigurări Zoltan Kovacs, șeful depozitului ecologic din Oradea.

În cele trei luni, camioanele vor aduce din Cluj-Napoca 27 de mii de tone de deşeuri. Amenajată în 2005 cu o investiţie de 2,8 milioane de euro, halda ecologică a Oradei primeşte în fiecare lună 6 mii de tone de gunoi strânse din oraş.
Din această afacere, oraşul va încasa 15 euro pe tonă, adică aproape 400 de mii de euro pentru întreaga cantitate de deşeuri.

Reporteri: Dana Pop, Bogdan Costea
Operatori: Mariana Andreș, Tiberiu Catrișcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri