Deszăpezire cu probleme. Lipsa utilajelor şi birocraţia lasă drumurile necurăţate

Data publicării:
limita deszapezire2

Jumătate din drumul ce uneşte comunele Oşorhei de Ineu de Criş este curat ca-n palmă. Pe cealaltă jumătate, asfaltul este acoperit de un strat de gheaţă şi zăpadă bătucită, care transformă deplasarea cu maşina într-o aventură periculoasă.

"E o idee proastă: până la jumătate curat, iar de la jumătate patinoar. Este periculos şi gheţuşul este foarte mare."

"Este foarte periculos din moment ce este îngheţată zăpada. E gheaţă la orice oră; ai o urgenţă şi ambulanţa nu poate ajunge la timp."



Primarul din Ineu de Criş, Dumitru Togor, are o explicaţie: administraţia locală deţine doar un utilaj care asigură deszăpezirea în localitate.

"Fiind comuna compusă din 3 sate, cu străzi multe laterale, s-a ajuns pe acel tronson de drum mai târziu; deja zăpada se aşternuse, se bătătorise."

Şi edilii din comuna învecinată, Oşorhei, au un singur utilaj de curăţare a drumurilor, dar au semnat şi un contract cu o firmă de deszăpezire care are şase astfel de vehicole speciale. Cu toate acestea, nu îi pot ajuta pe cei din localităţile apropiate.

"Noi nu putem intra pe teritoriul altei comune - ar însemna că facem deturnare de fonduri. Noi încercăm pe teritoriul comunei noastre să ne facem datoria", spune Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oşorhei.

La câţiva zeci de kilometri depărtare, în comuna Brusturi, situaţia este şi mai gravă. Niciun utilaj nu a curăţat în acest an drumurile din localitate.

"- A circulat iarna asta utilaj de deszăpezire?
- Eu nu am văzut niciodată."

"Se circulă foarte greu având maşină; nefiind deszăpezit, se circulă foarte greu. Primăria are contracte cu firme, dar nu se face nimic."

"Pe străzile laterale, cu zapadă de 2-3 cm, nu merită, pentru că asta costă. Eu nu am contract, pentru că îmi ia 75% şi plăteşte angajatul care stă. Nu bag banii în buzunar la nici o firmă", susţine Ioan Petruţ, primarul comunei Brusturi.

Primarul din Brusturi spune că va interveni doar în cazul unor ninsori abundente şi va plăti doar pentru orele în care utilajele au îndepărtat zăpada.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş/ Editor montaj: Zoltan Bozsodi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri