Dezbatere cu nervi pe tema mirosului de la ferma de porci de lângă Oradea

Data actualizării: Data publicării:
dezbatere porci

Zeci de oameni nemulţumiţi, trei ore de certuri şi nicio concluzie. Aşa s-au desfăşurat discuţiile pe tema autorizaţiei de mediu solicitată de ferma de porci de lângă Oradea. Cei afectaţi de miros au adus argumente împotriva emiterii unei alte autorizaţii, iar reprezentanţii primăriei au cerut măsuri ferme.

Întâlnirea a debutat la ora 16 în sala mare a Prefecturii Bihor, unde peste o sută de persoane au participat la dezbaterea publică. Nici bine nu au început discuţiile moderate de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, că spiritele s-au încins.

"- De ce am venit aici? Am venit numai să fim aici?
- Nu mai suportăm să se simtă mirosul ăsta. Vreţi să ne prostiţi pe faţă cu investiţiile.
- Nu s-au făcut!"

"Putem să luăm cuvântul, dar pe rând, că dacă o să strigăm aşa nici nu putem nota întrebările, nici răspuns nu o să primim", a precizat Timea Mare, reprezentanta APM, moderatoarea dezbaterii.

"Oamenii sunt deja sunt atât de nervoşi, nu mai suportă. Ne-am adunat să vă spunem că miroase şi vă cerem să faceţi ceva să nu miroase. Nu cerem oprirea activităţii sau închiderea fermei, cerem să nu mai miroase", a declarat Florica Cherecheş, deputat PNL.

Cei prezenţi în sală au încercat să aducă argumente împotriva reautorizării, pe 10 ani, a fermei cu o capacitate de zece mii de porci.

"Aici vorbim despre o autorizare integrată şi discutăm despre poluare integrată a mediului. Poluarea integrată nu înseamnă doar miros, înseamnă apă, sol. Eu am studiat toată documentaţia", a spus o localnică din Sântandrei.

"Ce poziţie aveţi faţă de studiul pe care l-a prezentat doamna, care vorbeşte de boli grave şi de poluarea solului şi a apei? Nu? Dar de ce nu, de ce nu?"

"Şi raportul de amplasament a spus foarte clar că nu respectă distanţa, are 990 de metri. Vă spun eu, pentru că nu ne-a arătat niciun document sau niciun document sau nicio firmă măsurătoare, că această distanţă este 861 de metri", a precizat Bogdan Bealcovschi, reprezentantul unei comunităţi online.

La dezbatere a participat şi viceprimarul de Oradea, Florin Birta, care a cerut măsuri ferme pentru ca problema mirosului să fie rezolvată.

"La punctul doi realizarea unui alt protocol, la punctul trei realizarea unui alt protocol. Domnule, nu mai vrem protocoale. Vrem termene exacte şi date fixe pentru respectarea anumitor criterii prin care să dispară mirosul din oraş."

După trei ore de discuţii, s-a ajuns la concluzia că se impune organizarea unei noi dezbateri, dar la care să participe şi reprezentanţi ai ministerelor Mediului şi Sănătăţii.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri