Din cauza gerului, animalele de la Zoo Oradea sunt încălzite cu aeroterma

Data publicării:
zoo caldura

Gerul cumplit din primele zile ale anului nu îi afectează doar pe oameni. De suferit au şi animalele de la Zoo. La Oradea, leii, leoparzii şi babuinii nu au mai ieşit de câteva zile din adăposturi, iar îngrijitorii le-au mărit doza zilnică de hrană. În cuşti au fost puse calorifere şi aeroterme, iar în caz de urgenţă este pornită centrala pe gaz.

Cele minus 17 grade înregistrate timp de mai multe nopţi în Oradea le-a forţat pe animalele exotice de la Grădina Zoologică din oraş să nu iasă din adăposturile încălzite. Cei mai afectaţi sunt leii şi leoparzii, care nu rezistă la temperaturi mai mici de 15 grade. Specialiştii au luat din timp măsuri ca să evite îmbolnăvirea animalelor.

Tibor Bimbo, directorul Grădinii Zoologice din Oradea: "Cuştile sunt încălzite de la oraş, facem faţă deocamdată frigului, cu aeroterme şi la reptilariu şi la papagali. Avem şi o sursă de rezervă pe gaz. Sunt supravegheaţi în permanenţă de medicii veterinari şi biolog."

Animalele mici au fost mutate ca să nu fie afectate de frig.

Tibor Bimbo, directorul Grădinii Zoologice din Oradea: "Suricatele şi lemurii le aducem în fiecar an la iernat acum vâzând temperaturile de afară a trebuit să aducem şi koati. În aceeaşi clădire, dar în încăperi separate cu babuinii, acum se acomodează încet."

Îngrijitorii lucrează în permanenţă, ca mâncarea să ajungă la animale fără întârzieri.

Adrian Pentea, îngrijitor de animale: "Suplimentăm hrana, apa caldă; mâncare tot timpul, apa se schimbă de două ori pe zi. Mai consistentă, bogată în grăsimi ca pe timp de iarnă, plină de calorii,de proteine."

Sunt însă vieţuitoare deloc deranjate de frigul extrem.

Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea: "Lupii, urşii, vulpile, dar şi cei doi tigri siberieni îşi petrec o bună parte din zi afară, în ţarcuri, şi adoră să se joace în zăpadă."

În schimb, Moja, puiul de leu născut acum 12 săptămâni în Oradea, este în continuare în carantină. Se pare că tânara femelă nu va fi acceptată de părinţii ei, motiv pentru care cel mai probabil în următoarele luni va părăsi grădina zoologică.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri