Din nou, tratamente gratuite la stomatolog

Data publicării:
stomatologie

"Decât să meargă la un stomatolog, mai bine rezistă la dureri!"

Acesta este unul dintre motivele invocate de mulţi români pentru distanţa pe care o păstrează faţă de cabinetul stomatologilor. Situaţia pare cu atât mai de neînţeles cu cât medicii primesc de la bugetul Sănătăţii sume mult mai mari pentru tratamente compensate. După ce până anul trecut, când le-au fost tăiate, stomatologii aveau fonduri lunare de 800 de lei, acesteau au crescut acum la 2000 de lei.

"Cu acei 800 de lei nu puteau să facă nici măcar o proteză. Acum, cu acest plafon, un medic simplu fără grad profesional va putea face aproximativ 20, 21 de tratamente de carii simple", consideră Gheorghe Ionuţ, directorul CAS Bihor.

"Dacă ar rămâne preţurile din anii trecuţi, presupunând că am face obturaţii, ar ajunge cam la 30 de pacienţi pe lună", este de părere Alin Şandru, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bihor.

Deşi măsura vine în sprijinul pacienţilor, aceştia nu ştiu nimic despre tratamentele gratuite.

"Sunt interesată, dar nu am ştiut."

"Nu ştiam chiar deloc şi mă gândesc că multă lume nici nu ştie."

Pe lângă lipsa de informare a pacienţilor, mai există o problemă. De această dată, de ordin legislatriv.

"Când la noi apare o lege durează până apar şi instrucţiunile de aplicare. Nici în acest caz instrucţiunile de aplicare nu au apărut", atrage atenţia preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bihor.

"Normele sunt elaborate de abia o săptămână. De acum înainte va începe popularizarea lui pe site-ul CAS Bihor şi pe site-ul casei naţionale", susţine Gheorghe Ionuţ, directorul CAS Bihor.

De tratamentele stomatologice gratuite, cum sunt consultaţiile, extracţiile, plombările şi protezările, au parte pacienţii în vârstă de până la 18 ani, dar şi beneficiarii legilor speciale. CAS suportă costul intervenţiilor şi în cazul adulţilor, cu condiţia să fie încă intr-o formă de învăţământ.

reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri