Din ruină, bijuterie arhitecturală. Teatrul de Nord din Satu Mare a fost reabilitat după un secol de așteptare

Data publicării:
teatru SM

"Primul spectacol care a avut loc în acest teatru a fost la inaugurare, în anul 1892. De atunci și până în prezent nu s-a făcut nicio lucrare de restaurare completă", a aflat Diana Grad, reporter Digi24 Oradea.

Clădirea Teatrului de Nord din Satu Mare era atât de afectată, încă artiștii se temeau că oricând se putea prăbuşi.

"Era chiar în pericol de prăbușire cam din 2005-2006. Nu se mai închideau ușile de la loje, toată partea asta a clădirii se apleca", îşi aminteşte Andrei Mihalache, directorul secției române de la Teatrul de Nord din Satu Mare.

În mai puțin de doi ani, teatrul a căpătat o altă față. Lucrările de reabilitare au vizat atât exteriorul, cât și interiorul clădirii. Au fost refăcute tâmplăriile, instalațiile electrice, de încălzire și sanitare. Restauratorii au pus accent pe reabilitarea elementelor de finisaj.

"Lucrările de artă s-au făcut în foiță de aur, recondiționarea și restaurarea tuturor ornamentelor tot la fel. Candelabrul nostru este un candelabru care este mobil, se poate ridica și lăsa. A fost recondiționat cel vechi", spune Vasile Țăran , directorul general al Teatrului de Nord din Satu Mare.

Pentru ca teatrul să își recapete în totalitate farmecul de odinioară a fost refăcută scenei rotative. Realizată din pin canadian, pentru acustică, aceasta a fost una dintre primele de acest fel din țară.

"Din păcate, în al doilea război mondial a fost dărâmată. A fost bombardat teatrul și de atunci nu am mai avut această scenă, deci este mare lucru ca după 70 de ani să avem din nou. Foarte mult poate să ne ajute mai ales în schimbările de scene, în coregrafii", explică Istvan Bessenyei, directorul secției maghiare de la Teatrul de Nord din Satu Mare.

Valoarea totală a proiectului care a salvat clădirea monument din Satu Mare a fost de 14 milioane de lei, dintre care aproape 9 milioane au fost bani europeni. Pentru celelalte lucrări care mai trebuie efectuate și care nu au fost incluse în proiect fondurile au venit din partea Primăriei.

"Eu sunt convins că o dată cu mutarea trupelor română și maghiară în actuala clădire a teatrului va crește și numărul spectactorilor. Ei (actorii - n.n.) au fost cazați să spun așa la Casa de Cultură, dar aici au toate condițiile să realizeze spectacole", susţine Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare.

Revenirea actorilor în noua casă se va face în luna mai, în cadrul unei noi ediții a festivalului "Teatru fără bariere".

Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri