Diplomele de bacalaureat pentru absolvenții din acest an nu au fost nici măcar tipărite

Data publicării:
BETA diplome

Dacă şcolile nu vor primi la timp diplomele pentru absolvenţii bacalaureatului din vară, liceenii vor fi puşi în situaţia de a alerga după adeverinţe, ca să se poată înscrie la facultate. Există, totuşi, situaţii în care promovabilitatea redusă ar putea să-i avantajeze pe tineri.

"Cum anul trecut au fost în jur de 60% procentul de promovare, 40% din diplome sunt disponibile cele de anul trecut, că este acelaşi formular. Deci s-ar putea ca anul acesta, dacă nu iau mulţi, să existe în unele şcoli chiar pentru toţi diplome", spune prof. Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea.

Cei mai afectaţi de lipsa diplomelor de bacaluareat vor fi absolvenţii care vor să plece la studii în străinătate.

"Pentru că după terminarea bacalaureatului, acel copil, a doua zi, trebuie să aplice pentru universitatea de afară, noi nu-i vom putea elibera, din păcate, actele de studii necesare", explică prof. Ioana Codrean, directorul Colegiului Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea.

"Nu mi se pare normal, deoarece eu vreau să merg în continuare la facultate şi aş avea nevoie de diplomă."

Dacă în 2013 formularele pentru diplomele de bacaluareat au ajuns în toate şcolile din ţară încă din luna mai, în acest an ministerul Educaţiei nici măcar nu a cerut inspectoratelor judeţene numărul exact al documentelor necesare.

"Avem nevoie de aproximativ 36 de mii de diplome în judeţul Bihor, iar în momentul în care ministerul Educaţiei le va solicita printr-o adresă oficială noi le vom răspunde", a comunicat Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bihor.

Dacă diplomele nu vor fi gata până la sfârşitul probelor bacalaureatului, absolvenţii se vor putea înscrie la facultăţi pe baza unei adeverinţe eliberate de secretariatele liceelor.

reporter: Andrea Crişan
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri