Direcţia de Cultură Bihor a făcut o plângere penală împotriva firmei ce deţine cazarma husarilor din Oradea

Data publicării:
BETA cazarma

Fosta cazarmă a husarilor este construită în stil baroc şi face parte dintr-un complex de monumente istorice. Iniţial, a fost locuinţa personală a unui cleric romano-catolic. După moartea acestuia, aici a fost amenajat un spital militar, după care, la începutul secolului al XIX-lea, clădirea a devenit cazarma unităţii de husari din Oradea. Fosta cazarmă aparţine acum unei firme din Satu Mare şi stă nefolosită de peste 30 de ani. Pentru că proprietarul nu întreţine imobilul, aşa cum prevede legea, Direcţia de Cultură a decis să se adreseze instanţei.

"Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, în legătură cu faptul că deţinătorul terenului pe care se află Cazarma Husarilor a ignorat în mod repetat demersurile noastre privind intervenţia pentru a stopa colapsul clădirii", explică Lucian Silaghi, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Clasată ca monument istoric în anii '90, clădirea şi-a pierdut acum până şi acoperişul. Specialiştii cred totuşi că sunt şanse pentru salvarea ei.

"Cu consolidările care sunt necesare, subfundările, refacerea planşeelor şi refacerea integrală a şarpantei, i se poate reda aspectul iniţial. Bineînţeles, cu costuri destul de mari", spune arhitectul Tamás Emődi.

Lângă fosta cazarmă se află cealaltă clădire a complexului, manejul husarilor. Aceasta se află în proprietatea primăriei locale.

"Ne dorim să reabilităm această clădire, s-o transformăm într-o sală multifuncţională, dar pentru asta, încă nu ştim dacă se vor folosi fonduri europene sau buget local", susține Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Firma care deţine terenul şi clădirea fostei cazarme are sediul în judeţul Satu Mare şi niciun reprezentant al ei nu a putut fi contactat. Dacă procurorii trimit dosarul în instanţă, administratorul societăţii poate fi condamnat la închisoare, iar firma poate fi amendată cu până la 5 mii de lei sau chiar dizolvată.

reporter: Orsolya Nagy
operator: Róbert Rézműves

editor web: Adrian Laboș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri