Donatori de viaţă. Un bihorean este al zecelea donator de celule stem din România

Data actualizării: Data publicării:
donator stem

O fetiţă bolnavă de leucemie din România a primit o nouă şansă la viaţă. Totul datorită unui bihorean care în urmă cu două săptămâni a donat celule stem la Bucureşti, iar transplantul a fost o reuşită. Înte cei doi nu există niciun fel de contact, iar binefăcătorul nu o va cunoaşte niciodată pe cea pe care a salvat-o de la moarte. Acesta este al zecelea caz de donator compatibil de celule stem din România, de la înfiinţarea registrului naţional, în 2009.

Attila Truszkai are 28 de ani şi a donat sânge pentru prima dată anul trecut, când o colegă de serviciu a avut nevoie de transfuzie.

"Am ajutat o colegă; automat m-am înscris în baza de date pentru celule stem! Ca să pot ajuta oamenii pentru leucemie", mărturiseşte tânărul.

Prima ocazie să facă acest lucru a apărut la începutul acestei luni, când s-a stabilit că este compatibil la nivel de celule stem cu o fetiţă bolnava de leucemie. A acceptat imediat să i se preleveze celulele care i-au fost transplantate copilei.

"Eu am copilărit la casa de copii şi vroiam să să fac gestul acesta ştiu ce înseamnă când părinţii văd copii în suferinţă", spune Attila.

A devenit astfel al zecelea român şi al doilea bihorean donator de celule stem hematopoietice, cele care formează sângele şi celulele imune. În registrul naţional al donatorilor sunt înscrise 40 de mii de persoane, dintre care 7.000 în Bihor.

"Foarte rar se găsesc astfel de pacienţi: unul la 500 de mii e probabilitatea de a fi găsiţi compatibili. Cererea este foarte mare: 150 de pacienţi aşteaptă un donator compatibil în prezent", a precizat Beatrice Leahu, psiholog, Centrul Transfuzie Sanguină Oradea.

Un astfel de donator poate fi găsit şi în străinătate, pentru că registrul donatorilor din România este legat la cele internaţionale. Transplantul de celule stem poate duce la vindecarea leucemiilor, care nu pot fi tratate prin procedurile chimio-terapeutice clasice.

"Aducând celule de la un pacient care este compatibil, au capacitatea să înlocuiască, să refacă sângele care este vindecat", spune Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

"Celulele hematopoietice din sânge vindecă 90% din persoanele ce suferă de boli cancerose ale sângelui. Este fantastic ce pot face vindecă persoana, este o minune", susţine Beatrice Leahu.

Minune pe care au simțit-o cei care au urmat tratamentul cu celule stem și care acum sunt oameni sănătoși.

"Trăim, sperăm, visăm, iubim şi zâmbim. Şi asta pentru că unii dintre voi ne-aţi ajutat prin simplul gest de a vă înscrie în acest registru mondial. Fiţi deschişi la nou, fiţi pregătiţi să sprijiniţi. E omeneşte. E firesc. E atât de simplu. Mulţumesc! Cu prietenie, un fost pacient. Nora Chifor."

Autorităţile sanitare încearcă acum să crească numărul celor înscrişi în registrul naţional al donatorilor.

"În acest moment 40% dintre pacienţii români nu au donatori nicunde în lume; pentru asta trebuie să crească numărul persoanelor care sunt înscrise în registru", afirmă Aurora Dragomirişteanu.

"Avem un băieţel de şase ani cu diagnostic de hemopatie malignă. Ne străduim şi încercăm să-i ajutăm cât se poate, inclusiv cu aceste celule stem care sunt o minune", spune dr. Ligia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Bihor.

Pâna acum, în România au fost efectuate 130 de transplanturi de celule stem hematopoietice. Acest lucru a fost posibil și datorita donatorilor compatibili din alte state europene.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri