Dosarul electronic al pacientului, aproape gata

Data publicării:
dosar

Vasile Mocanu are 68 de ani şi de ceva vreme o problemă de sănătate îl obligă să treacă pe la medic. Numai că, în loc să se preocupe doar de propria sănătate, trebuie să facă rost de multe acte.

"De obicei de la medicul de familie, de acolo pornesc. Bilet de trimitere, aici iar stai la rând. Am auzit că şi de la CAS trebuie."

Dosarul electronic de sănătate al pacientului promite că va elimina acest inconvenient.

"Pacientul nu va mai veni cu multe bilete de trimitere cu multe scrisori medicale sau bilete de externare din spital, ci aceste date vor putea fi vizualizate în timp real în sistem informatic", explică dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea.

Dosarul electronic va conţine toate datele medicale ale pacientului, care vor fi introduse de orice medic care l-a consultat: istoricul bolii, simptomatologia, diganosticul pe care îl are, examinările paraclinice.

"Dacă pacientul vine la noi introducem fişa de consultaţie, ceea ce am constatat pentru noi, în specialitate, inclusiv alergiile şi reţeta electronică", spune dr. Corina Marton, medic specialist alergolog.

Sistemul va fi sigur, dau asigurări informaticienii

"Fiecare pacient primeşte o matrice de securitate în care îşi regăseşte parola, iar inclusiv medicii nu au acces la datele unui pacient dacă acesta nu este de acord să-i dea parola", explică Emilia Drâmbărean, informatician.

Dosarul electronic de sănătate va fi adăugat sistemului electronic integrat(SIUI), sistemului naţional al cardului de asigurări de sănătate(CEAS), sistemului naţional de prescriere electronică(PE) pentru a alcătui platforma informatică de asigurări de sănătate. 

Ultima componentă a platformei informatice din asigurările de sănătate este dosarului electronic de sănătate pe scurt DES. Implementarea acestuia se întinde pe doi ani şi costă peste 18 milioane de euro. 

Totuşi, specialiştii se tem de problemele care pot apărea în sistem. Informaticienii spun că este posibil ca datele dintr-un dosar să nu fie salvate dacă reţeaua a căzut.

În România au fost create doar 130 de mii de dosare medicale electronice. 3 mii de medici au accesat sistemul în 50 de spitale de stat din cele peste 300 din ţară.

reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri