Drapelul lui Avram Iancu, la vânzare. Licitația are loc pe 3 februarie, iar prețul de pornire este de 5000 de euro

Data publicării:
drapel AVram Iancu

Drapelul de luptă a intrat în atenția istoricilor după ce un locuitor din Baia de Criş i l-a dăruit lui Corneliu Vadim Tudor. Se spune că obiectul a aparţinut unei legiuni condusă de "Crăişorul Munţilor" şi a fost transmis din generație în generație.

"Faptul că el provine din Baia de Criș, într-o zonă în care Avram Iancu a participat la actiunile de acolo, ne poate duce cu gândul că, într-adevăr, steagul a fost implicat în evenimentele revoluționare", spune istoricul Gabriel Moisa.

Pictat pe piele, drapelul este unul atipic. La origine a fost un steag bisericesc sau prapor, cum este numit în popor. Una din fețe prezintă Pogorârea Sfântului Duh, iar cealaltă Învierea Domnului. Făcând apel la simboluri religioase, mobilizarea sătenilor a fost mai ușor de realizat, spun istoricii.

"Se păstrează parcă și sentimentul care i-a stăpânit pe Avram Iancu și pe cei care l-au urmat."

În aceste zile, drapelul este purtat prin ţară, într-o expoziţie itinerantă care trece prin mai multe oraşe. Marţi, a putut fi admirat de orădeni.

"Mă simt onorată ca cetățean al Oradei să știu că a fost adus și aici. Pentru mine este o mângăiere de suflet și mă face să mă simt mândră că sunt româncă."

"Am venit astăzi special aici ca să vedem steagul unei legiuni comandate de Avram Iancu și mi se pare foarte interesant."


În 3 februarie drapelul va fi scos la vânzare, în cadrul unei licitații. Este pentru a doua oară când obiectul este oferit spre cumpărare. Acum doi ani, licitația a fost întreruptă din cauza unui conflict între fostul lider PRM, Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar. O dată rezolvat diferendul, urmaşii lui Vadim Tudor au decis să-l vândă pentru un preţ care porneşte de la 5 mii de euro.

"Există oferte scrise și vă pot confirma că există 4 cereri de implicare în acest eveniment ale instituțiilor statului, primării sau muzee", a declarat Valeriu Sângeorzan, directorul de marketing al casei de licitații.

"Voi propune în Consiliul Local, pe noul buget și pe noul exercițiu financiar al acestui an, să inițiem un program de achiziții de obiecte de artă", a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Miniturneul a început în Baia Mare, iar în zilele următoare steagul va ajunge în Arad, Cluj-Napoca și Brașov.

Reporter: Diana Grad
Operatori: Constantin Gheorghiță, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri