Economiile din bănci taie ajutoarele sociale

Data publicării:
economii ajutoare

Banii strânși pentru zile negre lasă oamenii amărâți fără ajutoare sociale. Este situația în care se află o femeie din Maramureș, nevoită să restituie statului aproape 2500 lei, contravaloarea ajutorului social primit anul trecut. Asta după ce Camera de Conturi Maramureș a descoperit că avea în cont peste 3.000 de lei, plafonul maxim admis de lege. Banii, spune femeia, au fost primiți de la rude și erau o rezervă pentru tratamentul fetiței sale bolnave.

În 2015 Daniela Mihali a beneficiat de o alocație lunară de susținere familială în valoare de 204 lei pe lună. La sfârşitul anului, Camera de Conturi Maramureș a descoperit însă că femeia avea un depozit bancar de aproape 6.000 de lei, dublu față de cât prevede legea drepturilor sociale.

"Indiferent că vorbim de ajutoare de încălzire, ajutoare sociale sau alocații de susținere a familiei în cazul în speță, nu au dreptul sau nu au voie să dețină depozite bancare mai mari de 3000 de lei", explică Ovidiu Morar, directorul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș.

"Legea 50/2011 era motivată în decizia Curții de Conturi. Dar sunt mult mai multe legi care limitează accesul la ajutoarele sociale", susţine Sorin Timiş, primarul orașului Borșa.

Banii din bancă, spune femeia, erau pentru tratamentul uneia dintre fetele sale, diagnosticată anul trecut cu insuficiență renală. Au urmat săptămâni petrecute prin spitale, astfel că rudele s-au oferit să o ajute cu bani.

"Frații, surorile, cumnații, cunoștințe. Mi-au trimis bani, i-am depus în cont ca să am pentru fată. Eu am reînnoit dosarul, dar nu mi s-a atras atenția că, dacă depăşesc suma de 3000 de lei, nu am drepturi", spune Daniela Mihali.

Acum femeia trebuie să restituie toți banii primiți ca ajutor social, adică peste 2400 de lei. Lovitura este cu atât mai grea cu cât, luna trecută, fetiţa ei a murit.

La depunerea dosarelor pentru ajutoare sociale, fiecare solicitant completează și o declarație pe propria răspundere. Numai în orașul Borșa figurează 1200 de persoane care beneficiază de diferite drepturi sociale. Cei mai mulți dintre ei primesc alocații de susținere familială.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri