Efectul aglomerației din vămi: mulţi români stabiliți în Ungaria se gândesc să-și vândă casele

Data actualizării: Data publicării:
romani case Ungaria

Înăsprirea controalelor la graniţa României cu Ungaria şi creşterea timpilor de aşteptare au efecte pe piaţa imobiliară din ţara vecină. Şi asta pentru ca mulţi români care şi-au luat case în Ungaria, aproape de frontieră, se gândesc acum să le vândă. Ei spun că nu-şi permit ca în fiecare zi, în drumul spre locul de muncă din ţara natală, să piardă tot mai mult timp în vămi.

Lucia Kucsapsky locuieşte de patru ani în Ungaria, unde, alături de prietenul său, și-a cumpărat o casă într-un sat de lângă granița cu România. Au făcut-o atrași de prețurile mai mici din țara vecină, de liniștea și curățenia de acolo. Și-au păstrat locul de muncă din Oradea și fac în fiecare zi naveta. Lucru care li se pare foarte obositor de când au fost introduse noile reguli de control în vămi.

"Ne-am confruntat cu timpi mari de aşteptare, mai ales la drumul de întors dinspre România spre Ungaria. E stresant şi obositor. După ce stai 8 ore la serviciu, mai stai 40 de minute, o oră, o oră jumate", spune femeia.

Prin aceeași situație trec multe dintre cele 45 de familii de români stabilite în Bedõ. Unii se gândesc să-și vândă casele din Ungaria, în timp ce alții au dat deja un anunț în acest sens.

Anamaria Vidican, român stabilit în Ungaria: "Controale la vamă te ţin mult, nu ajung la timp la muncă. Cam s-ar gândi să vândă casa, să se mute înapoi."

Radu Varga, român cu domiciliul în Ungaria: "Vor să vândă casa aici ca să se poată muta înapoi în România, pentru că nu poate ajunge la timp la muncă, nu poate duce copii la şcoală, nu ajunge la timp."

Autoritãţile maghiare cautã soluții ca acest lucru sã nu se întâmple.

"Ne vom consulta primarii şi deputatul regional pentru identifica o soluţie, pentru că nu e normal ca 2-3 ore să stai în frontieră, pentru a merge la slujbă. (Cetățenii români - n.n.) s-au stabilit aici, convieţuim bine, ţinem la ei", spune Antal Eszenyi, primarul localităţii Bedő.

Zeci de cetãțeni români cu domiciliul în Ungaria s-au mobilizat și strâng semnãturi pentru a le cere autoritãților maghiare sã le faciliteze tranzitarea graniței.

"Fiindcă toţi avem carduri rezidenţiale prin care putem dovedi că locuim în zona de frontieră, s-ar putea cumva să avem prioritate la ieşire şi la intrare", consideră Lucia Kucsapsky.

"Controalele amănunţite la punctele de trecere a frontierei au afectat şi o parte a firmelor parcului industrial orădean, respectiv pe acelea care şi-au recrutat forţa de muncă din ţara vecină, Ungaria", relatează Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Legat de aglomeraţia din vămi, reprezentanţii Poliţiei de Frontierã Oradea au anunțat cã joi vor fi comunicate oficial informaţiile despre modalitatea de tranzitare a frontierei în perioada urmãtoare.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri