Elevii bihoreni cer burse de merit

Data actualizării: Data publicării:
burse de merit

Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor le cere primarilor din judeţ să le dea burse şcolarilor care au rezultate bune la învăţătură. Reprezentanţii forului judeţean sunt nemulţumiţi că autorităţile locale din Bihor sunt printre puţinele care nu acordă bani lunar pentru a încuraja studiul. La polul opus, elevii din sectorul patru din Bucureşti primesc lunar 350 de lei, iar cei din Cluj-Napoca 90 de lei. Singura condiţie - să aibă cel puţin 8,50 media generală.

Potrivit legii, autorităţile locale pot acorda burse de performanţă, de ajutor social, de studiu sau de merit. Numărul şi cuantumul acestora ar trebui stabilit de consiliile locale, mai spune legea. În Bihor însă nici măcar o primărie nu acordă sume lunare elevilor pentru rezultate la învăţătură.

"Până acum nu a existat această cultură de a acorda burse de merit, dar este cazul să schimbăm situaţia. 40 de lei pe lună ar fi rezonabil", consideră Titus Maghiar, preşedintele Consiliului Elevilor Bihor.

Elevii cred că o astfel de bursă i-ar motiva, iar procentul de promovabilitate la Bacalaureat ar putea să crească.

"Ar fi destul de motivant pentru noi toţi, cei care învăţăm bine. De ce să nu fim recompensaţi pentru munca noastră? Probabil ar creşte şi promovabilitatea la Bac."

"200 de lei ar fi ok, dar sunt şi care s-ar mulţumi cu 50 de lei, depinde de fiecare elev."

"Ar fi o modalitate de reducerea a abandonului şcolar", consideră Ioan Cadar, profesor. "Ar fi un proiect foarte bun să primească burse, ar stimula performanţa."

Cererea Consiliului Judeţean al Elevilor nu a rămas fără ecou, astfel că propunerea lor va fi discutată în următoarea şedinţă a Consiliului Local. Şansele însă ca aceasta să se materializeze sunt destul de mici.

"Bugetul Primăriei din Oradea nu este unul foarte mare şi avem o serie de investiţii în curs şi în proces de derulare propuse pentru 2017. Ar fi bine ca poate Consiliul Judeţean Bihor sau chiar Guvernul să acorde sume defalcate pentru această destinaţie", a transmis Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În ultimii ani, Primăria Oradea a acordat premii în valoare de şase sute de lei pentru elevii şi profesorii cu rezultate la olimpiadele naţionale şi internaţionale.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri