Elevul unui colegiu din Oradea, medaliatul unei olimpiade internaţionale de chimie

Data publicării:
olimpic chimie

Printre rezultatele tot mai slabe care arată mediocritatea în care se află sistemul românesc de învățământ, mai sunt elevi foarte buni, care își reprezintă cu cinste școala la concursuri naționale și mondiale. Este exemplul unui licean din Oradea, medaliat cu bronz în cadrul unei olimpiade internaționale de chimie. Pasionat de această materie, adolescentul aflat în ultimul an de liceu își dorește să-și continue studiile în afara țării.

"Experimentul este foarte cunoscut în laboratoare, se numeşte "Vulcanul chimic". Descompunerea degajă o cantitate foarte mare de gaz, anume de azot şi va avea o formă....să-i spunem explozivă."

Un astfel de experiment reprezintă deja un lucru banal pentru Andrei Bădulescu. Elev în ultimul an la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" din Oradea, adolescentul a îndrăgit chimia încă din gimnaziu.

"Prima mea olimpiadă pot să zic că a fost cea de fizică, dar abia în a VII-a am descoperit chimia, care mi-a plăcut mult mai mult. Mi s-a părut mai logică, oarecum mai uşoară."

"L-am remarcat din primele ore ca fiind un elev inteligent, preocupat mereu de nou şi de tot ce îi poate oferi chimia în plus faţă de celelalte materii pe care deja le-a studiat", spune Aniţa Luncan, profesoară de chimie.

De cinci ani participă la olimpiadele de chimie, iar în 2014 a obţinut cea mai mare performanţă de până acum: medalia de bronz la olimpiada internaţională din Argentina.

"M-am pregătit, am obţinut premiul doi la naţională în clasa a VII-a şi a VIII-a. După aceea, pe baza chimiei m-am calificat la olimpiada polidisciplinară "Ştiinţe pentru juniori", am ajuns la faza internaţională unde am obţinut o medalie de bronz", povesteşte Andrei Bădulescu.

Pasiunea lui pentru chimie i-a molipsit şi pe colegii săi.

"În jurul lui s-a creat un mic nucleu de chimişti, care toţi doresc să aibă succesul lui Andrei", spune profesoara de chimie a liceanului.

În faţa olimpicul orădean se află acum o nouă provocare: alegerea între o facultate din ţară şi studiul în străinătate.

"Am două opţiuni, încă nu m-am decis în totalitate. Fie merg în Marea Britanie pentru biochimie sau medicină sau farmacie în România", spune Andrei.

"Meticulozitatea lui, felul în care se apleacă asupra experimentelor chimice va face din el un cercetător care va aduce ceva nou pentru omenire", e convinsă profesoara Aniţa Luncan.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri