"Eu cât mai rezist?" | Sport caritabil - iniţiativa unui profesor orădean pentru copiii bolnavi

Data actualizării: Data publicării:
cruceru
foto: arhivă personală

Sute de kilometri pe bicicletă pentru o cauză nobilă. Este ceea ce-și propune un profesor universitar din Oradea, care şi-a transformat pasiunea pentru mersul pe două roți într-un act de caritate. Marius Cruceru și-a propus să pedaleze între Oradea și Baia Mare și retur în 25 de ore. Fiecare din cei 500 de kilometri este răsplătit de sponsori cu o donație, iar banii astfel adunați ajung în contul unei fundații.

foto: arhivă personală
foto: arhivă personală

Pe profesorul Marius Cruceru l-am găsit în biroul său, unde îşi pregăteşte prelegerile pentru studenţi. Predă latină şi greaca veche, dar în același timp e pasionat de ciclism - un hobby pe care l-a transformat într-o modalitate de a-i ajuta pe copiii bolnavi.

"Ne-am gândit măcar să îi ajutăm pe aceşti copii care sunt diagnosticaţi cu boli terminale şi sunt în situaţia în care acasă nu au condiţii, să încercăm să ne gândim la un centru cu loc de joacă, cu o piscină, cu un loc în care să fie găzduiţi."

Acum trei ani a început să pedaleze în scop caritabil. Ideea este simplă: fiecare kilometru pe care îl parcurge este "plătit" de sponsori cu o anumită sumă. Anul trecut a parcurs pe bicicletă 400 de kilometri în 24 de ore. Acum este decis să pedaleze din Oradea până în Baia Mare şi înapoi în 25 de ore. Se antrenează zilnic ca să fie pregătit pentru provocarea celor 500 de kilometri.

"Un sportiv care se antrenează consecvent poate să facă o cursă de 150-200 kilometri fără mari probleme", susţine Marius Cruceru.

Cursa profesorului Cruceru este programată pentru luna mai şi face parte din campania "Eu cât mai rezist?", pe care tot el a lansat-o pe 1 aprilie. Timp de şase luni mai mulţi sportivi aleargă, înoată sau fac escaladă - totul în schimbul unor sume cuprinse între unu şi doi euro şi jumătate pentru fiecare kilometru parcurs.

"Dacă eu aş fi în situaţia lor sau aş avea pe cineva drag în această situaţie, aş vrea şi eu să fie cineva care are competenţele necesare să se îngrijească de mine. Cu cât mai mulţi ne adunăm, cu atât mai mult vor fi conştientizate şi alte persoane", spune unul dintre sponsori, care a dorit să rămână anonim.

Banii strânşi în campanie vor fi donaţi fundaţiei Hospice Emanuel, care construieşte un centru de zi şi un ambulatoriu pentru copiii bolnavi.

"Suntem exact în momentul în care dorim să punem pereţii pentru centrul de zi şi pentru unitatea cu paturi pentru copiii care vor fi asistaţi. Vom avea o unitate cu paturi unde beneficiază de îngrijiri şi medicale, dar mai ales psiho-emoţionale, sociale", explică Marinela Murg, director executiv al fundaţiei Hospice Emanuel.

"Proiectul va ajuta atât de mulţi oameni, va contribui la construirea centrului. Pe lângă ajutorul medical de specialitate, şi sfaturi şi oameni calzi, care simţi că sunt alături de tine", spune Dana Mierluţ, beneficiar al campaniei.

Până acum, în cadrul campaniei au fost strânşi peste 3000 de euro, care au fost trimişi în conturile fundaţiei.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Florin Lucuţa / Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri