European Music Open începe joi, în Oradea

Data publicării:
european music

European Music Open reprezintă primul eveniment cultural de calibru din acest an, organizat în Oradea, la care sunt invitaţi oameni de cultură şi artişti din ţară şi străinătate.

"Acest eveniment eu aș putea să-l numesc și altfel nu numai European Music Open - aș putea să-l numesc Poduri. Poduri între noi, între noi toți. Aceste punți între noi care trebuie să treacă dincolo de confesiuni, de credințe, implicații politice", a precizat Alexandru Badea, organizatorul evenimentului.

"Zic eu că o să devină un eveniment cultural foarte important al orașului și cu siguranță nu se va rezuma la o ediție. De acum înainte orașul acesta trebuie să prindă viață pentru că arată frumos", susţine Victoria Balint, director artistic al Teatrului "Regina Maria".

Festivalul începe joi, ora 17:00, la Sinagoga Zion, cu un concert extraordinar al Oberkantor-ului Shmuel Barzilai din Viena, urmat de o expoziţie de fotografie la Muzeul Ţării Crişurilor. Vineri seara orădenii vor asculta celebra operă Carmina Burana, de Carl Orff, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, cu participarea unor artişti de renume european. Sâmbătă după amiaza, organistul catedralei "La Madeleine" din Paris şi soprana Elizabeth Vidal, una dintre cele mai renumite cântăreţe de operă din Franţa, vor susţine primul concert din România în bazilica romano-catolică din Oradea. Seara de sâmbătă va fi rezervată unui dialog între Emil Hurezeanu, Ioan Hollender, Adriana Babeți, Sever Voinescu și Dan Dediu.

"Este vorba de întâlnirea unor minți și oameni cu experință incredibilă. Pe plan cultural Ioan Holender este omul cu poate la ora asta cu cea mai mare expernță managerială din lume", spune Alexandru Badea.

European Music Open se încheie duminică, la teatrul Regina Maria, cu o gală de operă, la care participă câteva dintre cele mai bune voci la nivel mondial. Bugetul alocat de Consiliul Local pentru acest festival se ridică la 173 de mii de lei, la care se adaugă banii din sponsorizări.

"Toată lumea a făcut eforturi ca acest eveniment să se întâmple, începând de la cei care participă și care dau o mare mână de ajutor orașului prin simpla participare, prin acceptarea unor onorarii despre care nu am fi putut discuta cu ei în alte circumstanțe", a precizat Mihai Jurca, preşedinte Asociaţia de Promovare a Turismului din Oradea.

"Orașul e frumos, arată din ce în ce mai bine, dar să vedem ce putem găsin în acest oraș. Pe lângă multe altele, cultura trebuie să stea la un oraș civilizat cam la vârf, undeva", este de părere Felix Koppelman, președintele Comunităţii Evreilor din Oradea.

Prima ediţie a European Music Open este un festival care îşi propune să pună Oradea pe harta culturală europeană. Evenimentul este organizat cu sprijinul Digi24 şi DigiFM, care sunt partenerii media ai festivalului.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri