Evaluarea, în limba slovacă. Elevii din Budoi vor să plece la studii ori la muncă în Slovacia

Data publicării:
evaluare slovaca

Pentru cei 12 absolvenți de clasa a opta de la Liceului Teoretic "Jozef Kozacek" din Budoi, examenul de limba slovacă fost floare la ureche în comparație cu cel de ieri, la română. Analiza unui text literar și redactarea unei compuneri nu le-au luat mai mult de o oră.

"Mai ușor. De ce? Fiindcă e limba mea maternă și o știu mai bine decât româna."

"Vorbim limba slovacă și acasă, pe stradă, peste tot."

Din acest motiv, mulți sunt deciși ca după terminarea liceului să studieze la universități de prestigiu din Bratislava. Acolo, studenții primesc lunar 300 de euro iar la final își pot găsi un loc de muncă stabil și bine plătit.

"Bursa este oferită din partea statului slovac, majoritatea optează pentru continuarea studiilor în limba slovacă iar studenții sunt finanțați de Slovacia", spune Jarka Mihaleț, directoarea Liceului Teoretic "Jozef Kozacek" din Budoi.

"Acolo este o facultate care îmi place foarte mult de gimnastică. Am prieteni acolo, am verișori, frați", spune Anna-Maria Lakatoș.

"Doresc să merg să studiez în Slovacia pentru că mă gândesc că va fi mult mai ușor pentru mine și mi-aș dori să urmez psihologia", a completat Paula Iurcic.

Foarte aproape de împlinirea acestei dorințe este Milan Marecsek, un elev de clasa a XII-a din Budoi, care vrea să studieze jurnalismul în Slovacia: "Acolo mă simt mult mai bine decât în România, pentru că acolo pot să învăț în limba maternă și este practic prima limba pe care am știut-o de mic."

Miercuri, elevii de clasa a VIII-a susțin ultima probă a Evaluării Naționale, cea la matematică.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri