EXCLUSIVITATE Digi24 Oradea! Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, reţinut de DNA Oradea

Data publicării:
Kiss

Potrivit unui comunicat al DNA, Alexandru Kiss este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani şi trafic de influenţă. La rândul său, Beniamin Rus a fost reţinut sub acuzaţiile de spălare de bani şi instigare la abuz în serviciu. Anchetatorii susţin că, alături de alte persoane, Kiss şi Rus "au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro".

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.


UPDATE ora 19:30 Alexandru Kiss şi omul de afaceri Beniamin Rus vor fi duşi miercuri în faţa judecătorilor Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă.


UPDATE ora 17:28 UDMR Bihor a reacţionat printr-un comunicat după reţinerea preşedintelui filialei judeţene a Uniunii, Alexandru Kiss: "Probabil este coincidență, faptul că anul trecut a fost repornită cercetarea chiar la începutul campaniei electorale, iar reținerea de azi are loc la scurt timp după luarea unei poziții ferme și semnarea petiției de către d-l Kiss Alexandru privind reamplasarea statuii regelui Sfântul Ladislau în centrul orașului. Organizația județeană a UDMR își exprimă solidaritatea cu d-l Kiss Alexandru. Credem în nevinovăția lui, și sperăm ca acest caz să fie elucidat cât mai curând posibil. 

Totodată sperăm, că nu vom asista la o justiție televizată” ca și o modă a jocurilor politice. Până la decizie definitivă și irevocabilă a justiției în acest caz, credem că și d-l Kiss Alexandru, ca și orice alt om, se bucură de prezumția de nevinovăție."



UPDATE ora 15:00 În arestul Poliţiei Bihor a ajuns şi omul de afaceri Beniamin Rus (foto jos), patronul firmei de construcţii Selina din Oradea. Procurorii l-au reţinut şi pe acesta pentru 24 de ore.


Alexandru Kiss a fost chemat în această dimineaţă la sediul DNA Oradea pentru a fi audiat într-un dosar referitor la infracţiuni de corupţie. După ce l-au ascultat, anchetatorii au decis să emită mandat de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Kiss. 

Acesta a fost dus în arestul Poliţiei Bihor. Procurorii DNA Oradea urmează să decidă dacă şi când îl vor prezenta instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Alexandru Kiss este şi preşedinte al UDMR Bihor. Potrivit propriei declaraţii de avere pe 2013, Kiss avea datorii de 1,5 milioane de euro la bănci, dar şi 2,5 milioane de euro împrumutaţi unor firme şi persoane fizice. În acea perioadă, Alexandru Kiss avea un salariu, ca vicepreşedinte al CJ Bihor, de 50.000 de lei pe an. În proprietatea sa se aflau 12 terenuri şi trei case de locuit.

Vezi declaraţia de avere a liderului UDMR Bihor - aici.

Anul trecut, împotriva vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor era dispusă efectuarea urmăririi penale, într-un caz de luare de mită şi spălare de bani. Potrivit DNA, în 2005-2006 alături de alte două persoane, printre care și Beniamin Rus, patronul unei societăți de construcţii din Oradea, Alexandru Kiss ar fi pus la punct un sistem de spălare a banilor, în care au fost implicate două firme, una din țară, alta din SUA.

Sub masca plății unor utilaje, Rus i-ar fi dat, spun anchetatorii, 600.000 de euro lui Alexandru Kiss, președinte al Consiliului Județean Bihor la acea dată, ca să-i favorizeze firma în cadrul vânzării unor terenuri în Oradea.

Mai multe detalii despre acest caz - Vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss, urmărit penal pentru mită de un milion de euro.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Documentare: Laura Breb, Adrian Ciucuriţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri