Exemplu de simţ civic. Afectată de un incendiu, o grădiniţă din Bihor a fost refăcută de localnici

Data publicării:
gradinita incendiu Lugas 2017 (6)

Exemplu de simţ civic într-un sat din Bihor. Localnicii din Lugaşu de Sus s-au mobilizat şi în mai puţin de o lună au refăcut prin forţe proprii grădiniţa din localitate, afectată de un incendiu. Nici cadrele didactice şi nici primarul nu s-au ferit de muncă şi s-au implicat în reconstrucţia imobilului. Banii necesari refacerii clădirii vor fi alocaţi din bugetul comunei.

Incendiul care a distrus clădirea grădiniţei din Lugaşu de Sus s-a produs în noaptea de 20 spre 21 ianuarie.

"Din cauza infiltraţiilor de apă, din cauza zăpezii, probabil şi a vremii foarte reci, s-a produs o fisură pe horn - hornul fiind zidit din cărămidă arsă, horn vechi - s-a produs o fisură şi o fisură foarte mică poate produce o pagubă foarte mare", povesteşte Levente Sorban, primarul comunei Lugaşu de Jos.

Focul a dus la prăbuşirea unei bucăţi de tavan şi a distrus o mare parte din acoperiş.

gradinita incendiu Lugas 2017 (1)
gradinita incendiu Lugas 2017 (1)

După ce i-au ajutat pe pompieri să stingă focul, dascălii şi localnicii s-au apucat de treabă.

"La ora 10 ne-am întâlnit atât primăria, şcoala şi localnicii şi ne-am apucat să acoperim din nou grădiniţa ca nu, Doamne fereşte, să se întâmple ceva, să vină un viscol sau ceva să mai distrugă", îşi aminteşte Francisc Tecsi, directorul grădiniţei din Lugaşu de Sus.

"De exemplu, vecini din zonă, din împrejurimi, au venit şi ne-au ajutat să acoperim. Într-o zi am acoperit clădirea", susţine primarul comunei Lugaşu de Jos.

Din cauza fumului sălile de curs nu au mai putut fi folosite, aşa că toţi cei 36 de copii de la grădiniţă au fost mutaţi în clădirea şcolii din sat.

"Nu am putut să îi lăsăm afară şi ne-am mobilizat. Am lăsat grupele în sala mea de clasă, eu m-am mutat cu colega în cealaltă sală de clasă", spune Loredana Cherecheş, învăţătoare la şcoala din Lugaşu de Sus.

Edilii au bătut palma cu o firmă de construcţii, care s-a ocupat de refacerea clădirii grădiniţei. Tot cu ajutorul localnicilor, lucrările au fost gata în timp record, fără ca muncitorii să fie, deocamdată, plătiţi.

"Deşi nu au luat încă banii, deşi nu avem buget, au reuşit în 20 de zile să repare această clădire şi să ducă la un standard, eu zic, acceptabil sau la nivel destul de ridicat", spune primarul comunei.

"Grădiniţa a fost complet renovată, inclusiv instalaţia electrică, parchetul, tot nou şi, bineînţeles căldură", a enumerat directorul instituţiei.

Costul reparaţiilor, de 30 de mii de lei, va fi asigurat din fondurile comunei. Edilii spun că banii vor fi alocaţi abia în luna aprilie, când va fi votat bugetul local.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri