EXPERIMENT Digi24 Oradea. Cum se dublează timpul de intervenţie al Ambulanţei din cauza aglomeraţiei din Oradea

Data publicării:
BETA ambulante

Deşi are sirena în funcţiune şi girofarurile pornite, o ambulanţă se strecoară cu greu printre şirurile lungi de maşini dintr-o intersecţie din centrul Oradei. Salvatorii se grăbesc să ajungă la spital cu un pacient, dar din cauza aglomeraţiei:

"În intersecţie, suntem nevoiţi să oprim! Trebuie să stăm până se eliberează", spune Ioan Lup, şoferul unei ambulanţe.

Aşa se ajunge ca un drum de trei kilometri, din staţia de ambulanţă până la gara din Oradea, să fie făcut în mai mult de 5 minute. Adică dublu faţă de intervalele fără aglomeraţie.

"Având în vedere aglomeraţia din orele de dimineaţă, este foarte greu să ajungem într-un timp foarte scurt", susţine dr. Daniela Petrişor, managerul Serviciului de Ambulanţă Bihor.

Şoferii dau vina pe lucrările din centrul oraşului, care au deviat circulaţia pe alte artere, sufocate la orele de vârf.

"Nu prea este normal. Acum, cu aglomeraţia asta, este foarte dezastru prin centru, nu avem ce face."

"Am încercat să trag, dar nu am avut unde."

"Chiar dacă încearcă să se retragă cât mai in dreapta, râmâne spaţiu de un metru şi ceva. Dacă scuarul nu ar exista, cu încă un metru din celălalt sens am putea înainta, dar aşa stăm în loc", a remarcat şoferul ambulanţei.

Ambulanţierii spun că unii şoferi le blochează drumul din ignoranţă sau pentru că nu ştiu cum să reacţioneze la trecerea unui echipaj de salvare.

"Sunt mulţi care cred că intră în panică sau efectiv se blochează pe loc având în gând că trebuie să dea prioritate dar ei prin asta inţeleg să se oprească pe loc, nu a elibera traficul. Alţii probabil au muzica prea tare şi sunt pasivi."

"Obligaţia lor legală este să oprească cât mai pe dreapta. Unde este posibil, bineînţeles, să scoată în afara carosabilului", atrage atenţia comisarul-şef Valentin Pănescu, şeful Biroului Rutier Oradea.

"Fiind vorba despre viaţa unui om este foarte important pentru noi să ni se asigure acest spaţiu de care avem nevoie pentru deplasare", spune managerul Serviciului de Ambulanţă Bihor.

Şoferii care nu dau prioritate maşinilor de intervenţie riscă între 4 şi 6 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sancţiune cuprinsă între 390 la 585 de lei. La aceasta se adaugă suspendarea permisului de conducere pentru o lună.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri