Expoziția pietrelor prețioase. Vedetele Mineral Expo de la Oradea au fost opalele din Etiopia

Data publicării:
mineral expo

Rubine, safire, diamante și roci foarte rare - toate au fost la dispoziția orădenilor pasionați de bijuterii. Dacă unii și-au cumpărat câteva accesorii, alții s-au mulțumit să afle părerile specialiștilor și au învățat cum poate fi asamblată o brățară. Cele mai apreciate au fost opalele aduse tocmai din îndepărtata Etiopie.

Bijuterii, accesorii şi decoraţiuni au fost expuse la standurile expozanților prezenți la cea de-a șaptea ediție a Mineral Expo Oradea, organizată la Casa de Cultură a Sindicatelor. Unii au oferit diamante brute, de culoare verde, galbenă sau neagră, ale căror prețuri încep de la 200 de lei și ajung la 300 de euro

"Avem smaralde, safirul, pianitul, rubinul, aici prețurile încep de la 250 și ajung până la 750 de euro", explică Mihaela Covaci, expozant.

"Am adus niște opale din Etiopia, care sunt vedetele acestei expoziții în stare brută și în stare de fațetare. Sunt pietre prețioase pe care femeile în general le poartă la coliere sau le folosesc ca montături pe argint", spune Costel Covaci, organizatorul expoziției.

La târg a fost prezent și un geolog care le-a explicat vizitatorilor de unde provin pietrele prețioase expuse.

"Aqua Marinele, quarțurile fumurii închise și deschise, rubinele care provin din Brazilia, Afganistan sau Pakistan și partea de Zair cu malakitele, care sunt mai amorfe, sunt șlefuite", a detaliat Csaba Kato, geolog.

Expoziţia a atras sute de vizitatori. Convinși că au proprietăți terapeutice sau doar încântați de felul în care arată, mulți au cumpărat bijuterii sau pietre prețioase.

Un confecționer de coliere, venit din Bistrița Năsăud, i-a învățat pe cei curioși cum să realizeze o brățară din granat. Pentru aceasta este nevoie de o sârmă specială și de o încuietoare, preferabil din argint. Cu multă grijă, sunt introduse pietricele, rând pe rând. La cele două capete trebuie lăsat puțin spațiu, astfel încât brățara să nu fie prea rigidă.

"Nu e un lucru complex să lucrezi așa ceva, doar că ai nevoie de o oarecare îndemânare. Trebuie studiată bine piatra, să nu aibă fisuri sau să nu fie ciobită că apoi există pericolul ca la tăiere să crape și să nu mai poată fi folosită", a dezvăluit Maxim Haruță, confecționer de bijuterii.

Exponatele au avut preţuri care au pornit de la 5 lei şi au ajuns la câteva mii de euro, în cazul celor de colecţie.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri