Expoziţie-călătorie în timp în Cetatea din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
expo cetate

Orădenii sunt invitați la o călătorie în timp în cetatea din oraș. Curioșii pot admira ruinele unei vechi biserici de acum șapte veacuri și obiecte descoperite în timpul săpăturilor arheologice care au avut loc în fortăreață. O parte din acestea au fost expuse în cadrul expoziției „Biserici în Palat", găzduită de Palatul Princiar din Cetate.

În timpul săpăturilor arheologice realizate între 2013 și 2015, odată cu reabilitarea Cetății din Oradea, au fost găsite ruinele unui centru ecleziastic construit în secolul al XII-lea. Două secole mai târziu aici era menționată biserica Sfânta Maria Mică.

„Niște documente medievale din secolul al XIV-lea, al XV-lea au relatat despre existența acestei biserici de mici dimensiuni care a fost ridicată probabil undeva în perioada romanică”, explică arhitectul Tamás Emődi.

Arheologii au descoperit fresce ori cărămizi de paviment care au făcut parte din vechea biserică. Săpăturile au mai scos la iveală vase de lut, cahle (plăci de teracotă sau de faianță folosite la construcția sobelor - n.n.), monezi și alte obiecte dintr-o perioadă mai recentă.

„Marea majoritate a vestigiilor expuse țin de secolul al XVI-lea, al XVII-lea, deci după perioada în care această biserică a fost demolată și a fost utilizat Palatul Princiar”, spune Tamás Emődi.

O parte din obiectele descoperite au fost expuse în cadrul expoziției „Biserici în Palate", găzduită de Palatul Princiar din Cetate.

„Aici, în expoziție, sunt cam 5% din ce am găsit. Sunt vreo 30-40 de lăzi de ceramică, fier, pipe, cahle. Secțiunile arheologice erau care atingeau cota de cinci metri adâncime”, spune Nándor Mihálka, arheolog.

Modul de prezentare a obiectelor a fost inspirat de muzee cu renume internațional.

„Elementele de panotare sunt inspirate din muzeele internaționale, pentru că am trecut la faza prin care cahlele nu mai sunt prezente în cutii, ci sunt prezentate într-un mod inedit”, susţine Angela Lupșea, directorul Muzeului Cetății și Orașului Oradea.

Ca să le prezinte vizitatorilor și celelalte obiecte găsite în timpul săpăturilor, conducerea muzeului a promis că va mai exista o expoziție în toamna acestui an.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri