Expoziție despre teroarea comunistă, în subsolul Cetăţii Oradea

Data publicării:
anticomunism

Deschisă doar o dată pe săptămână, timp de două ore, expoziția este vizitată de cei care vor să facă o incursiune în România comunistă de acum mai bine de șase decenii. Curioşii au posibilitatea să vadă unde au fost întemniţaţi cei care au avut curajul să lupte împotriva regimului.

"Este o expoziţie cutremurătoare pentru că dincolo de realitatea istorică pe care ne-o relevă, arată şi traumele pe care le-au suferit cei care au trăit pentru noi."

"L-am cunoscut pe domnul Volcinschi din Cluj, care a fost profesor universitar şi ne-a predat economie politică şi socialistă. A fost revolta din 1956 în Cluj, a studenţilor, şi atunci l-au prins şi l-au arestat."

Cetatea Oradea a fost aleasă să găzduiască acest memorial pentru că, în perioada 1944-1949 aici a funcţionat un lagăr de internare şi triere a celor incomozi pentru regimul comunist. În zece încăperi au fost puse fotografii ale deţinuţilor politici şi detalii despre ororile la care au fost supuşi.

"Mărturiile foştilor deţinuţi politic vorbesc despre penitenciarul din Oradea ca fiind unul dintre cele mai groaznice locuri de detenţie care existau în acea vreme în ţara noastră. Aici avem două dintre uniformele pe care le purtau persoanele care erau încarcerate în timpul regimului comunist", relatează Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Spaţiul din Cetatea Oradea va deveni, în timp, gazda unei expoziţii permanente despre represiunea din zona Bihorului în perioada comunistă.

"Avem zece celule; momentan sunt amenajate doar patru, urmând ca celelalte şase să fie completate în timp", a explicat Cristina Puşcaş, inițiatoarea acestui proiect.

Organizatorii spun că o astfel de expoziţie e dedicată mai ales noilor generaţii, care nu cunosc multe despre teroarea instituită în acele vremuri.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri