Fără jocuri de noroc, case de amanet şi magazine second-hand în centrul Oradei

Data publicării:
dezbatere corso

Fără jocuri de noroc, case de amanet, spălătorii auto şi magazine de haine second-hand în centrul Oradei. Sunt interdicţiile pe care primarul oraşului este hotărât să le aplice treptat, începând de anul viitor, în cadrul unui plan de dezvoltare și atragere a turiștilor. Propunerile edilului au provocat nemulțumiri printre cei vizați, exprimate în cadrul unei dezbateri publice.

„Uitaţi-vă la mine, nu mi-e ruşine să spun, mă ridic în picioare, aceasta este haină second-hand pe mine, tot ce vedeţi pe mine sunt haine second-hand. "Plini suntem de marfă din Turcia, toate pieţele. Avem o calitate foarte bună în centrul oraşului şi vreţi să ne desfiinţaţi", le-a transmis edililor un orădean venit la dezbaterea publică.

„Noi dorim să ne reprofilăm, să avem magazine de haine noi, dar nu merge, piaţa nu permite. Câte magazine vor fi închise, câţi angajaţi vor fi lăsaţi pe drumuri dacă se aplică regulamentul ăsta”, a întrebat Zsolt Vezsenyi, reprezentantul unor magazine second-hand.

"Înţeleg că sunt sute de magazine second care vor fi afectate, nu ştiu asta. Nici nu este responsabilitatea mea să vă spun. În mod cert, pot să vă spun ce dorim. Ne dorim ca centrul Oradei şi Oradea să arate cât mai repede posibil ca un centru de oraş central şi vest-european", a fost replica lui Ilie Bolojan, primarul de Oradea.

Cei mai supăraţi au fost reprezentanţii societăţilor care activează în domeniul jocurilor de noroc.

„Restrângerea generează criminalitatea, generează evaziune fiscală dacă vreţi şi alte fenomene", consideră Doru Gheorghiu, din cadrul Patronatului Organizatorilor Jocurilor de Noroc.

Patronii orădeni susțin că afacerile lor atrag turiștii și aduc venituri importante la bugetul local.

"Acest organizator de jocuri de noroc pe care îl reprezint are un număr de 360 de angajaţi, cota de impozit, acel 16% din impozitul din salarii pe care-l plătim lunar este de 65 de mii de lei aproximativ, venitul la bugetul local 26.000 de lei pe lună. 10- 20% dintre jucătorii noştri sunt din alte ţări", a explicat Andreea Staicu, avocatul unui cazinou.

„Sunt rezervat că noi suntem un fel de Monte Carlo, în care cei care nu ştiu cum să-şi consume timpul, vin să se recreeze în formula asta", consideră Ilie Bolojan.

La rândul său, Cristian Clintoc, consilier juridic, a atras atenţia că „în articolul 135 din Constituţie se garantează libertatea comerţului, libertatea economiei, deci tot ce înseamnă economie nu puteţi dumneavoastră să le regularizaţi ca pe vremea lui Ceauşescu”.

Planul municipalitații prevede ca din ianuarie 2018 pe străzile din centrul orașului să fie interzise service-urile și spalatoriile auto.

Din 2019 interdicția ar urma să se aplice și caselor de amanet, magazinelor second-hand și salilor de jocuri de noroc. În plus a fost propusă supraimpozitarea cu 50% a spațiilor comerciale nefolosite. Propunerile vor fi dezbătute săptămâna viitoare de consilierii locali.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri