Fermierii spun că seceta va afecta calitatea şi cantitatea grâului din Bihor

Data publicării:
combina-grau

Mihai Budai răspunde de calitatea culturilor la una dintre cele mai mari companii agricole din Bihor. Deşi firma a investit mulţi bani în dezvoltarea unor culturi de grâu la cel mai înalt standard, seceta reduce pe zi ce trece şansele obţinerii unei recolte pe măsură.

"În mod sigur producţia va fi între 28 şi 32% mai mică", apreciază inginerul Mihai Budai.

"Ne confruntăm cu o situaţie deosebită legată de lipsa precipitaţiilor în această perioadă, aspect care, cu siguranţă, va duce la diminuarea cantităţii de grâu obţinut în acest an", consideră Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Bihor.

"La cei care nu au aplicat tehnologia şi nu au urmărit să le facă tratamentele fito-sanitare la timp va fi pierdere. Dacă se sconta o producţie 4600- 5000 de kilograme, o să realizeze între 2.500-2.800 de kilograme", este de părere Mihai Budai.

Specialiştii Direcţiei Agricole Bihor spun că judeţele cele mai afectate de secetă sunt Arad, Bihor şi Satu Mare. Meteorologii nu au veşti bune nici pentru perioada următoare.

"Deja ne confruntăm cu secetă pedologică cu crustă şi crăpături în sol. Posibilităţile şi şansele de precipitaţii sunt minime pentru agricultori, cred că problemele cele mai mari vor fi la culturile prăşitoare", spune Cristina Chiorean, directorul Staţiei Meteo Oradea.

Pentru că în restul ţării au căzut cantităţi suficiente de precipitaţii, agricultorii spun că e prea devreme să spună dacă seceta din vest va influenţa în toamnă preţul pâinii.

reporter: Bogdan Costea
operator: Gabor Szilagyi
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri