Festivalul Medieval din Oradea | Turniruri şi bătălii pentru cetate

Data actualizării: Data publicării:
batalie finala VO

S-a dat o bătălie pe viaţă şi pe moarte duminică seara, în Oradea, pentru cucerirea cetăţii din oraş. Peste 200 de bărbaţi costumaţi în soldaţi şi înarmaţi până în dinţi au recreat în faţa a mii de spectatori luptele sângeroase duse pentru apărarea Cetăţii Oradea în faţa barbarilor.

Scenariul a fost spectaculos şi i-a încântat pe cei prezenţi la festivalul medieval organizat în oraşul de pe Crişul Repede. Au aplaudat cu toţii prestaţia actorilor, dar şi rezultatul luptei, încheiată cu victoria celor mai curajoşi, care i-au învins pe atacatorii păgâni.

Impresionanta bătălie pentru fortăreaţa orădeană a fost precedată de un turnir la fel de spectaculos. Mai mulţi luptători şi-au încrucişat săbiile în centrul oraşului, în faţa a sute de curioşi. Chiar dacă au folosit replici ale armelor de odinioară, cavalerii s-au luptat cu încrâncenare, iar loviturile au fost cât se poate de reale.

Turnirul s-a desfășurat după reguli asemănătoare celor specifice luptelor de acum câteva sute de ani.

"Loviturile sunt reale. Din cauza aceasta toți au armuri pe ei și probabil o să vedem niște resturi de scuturi sărind, văd că deja s-au înfiorat puțin", a spus George Barbu.

"Turneul este e interesant, dinamic ca luptă. E mai degrabă agresiv decât o demonstrație tehnică", a observat Michail Valcanov.

Totuşi, organizatorii au avut grijă ca luptătorii să nu fie răniţi.

"Loviturile permise erau deasupra genunchiului - orice lovitură de tăiere sau lovire deasupra genunchiului, deasupra cotului; interzise sunt împungerile și loviturile cu scutul, pentru că există coifuri deschise și nu vrem să existe răniri", a explicat Bogdan Bălășcău, Asociaţia Cavalerii Cetății Bârsei, Brașov.

"Răniri serioase nu au fost; doar zgârâieturi au fost, dar nimic serios", spune Keleti Barnabas, participant la lupte.

Bătăliile aprige desfăşurate la festivalul medieval din Oradea au atras sute de curioși. În plus, meşteşugarii le-au arătat curioşilor cum se fabricau odinioară armele folosite în luptă de cavaleri.

"Secretul meșteșugului este că fierul încins poate lua orice formă. De regulă, orice poate modela un copil în plastelină, eu pot face din fier, dar pentru asta trebuie ca fierul să fie cald", spune Marton Kocsi, fierar.

Şi alte tipuri de meșteșuguri au fost reprezentate la festivalul medieval.

"Cred că am reușit să obținem un festival medieval extrem de interesant. Pe lângă taberele medievale ce se pot vizita avem o zonă dedicată artizanilor, meșterilor populari", a anunţat Mihai Jurca, organizator al Festivalului Medieval.

Pe întreaga durată a evenimentului, cimpoierii Transilvaniei i-au încântat pe turiști cu muzică specifică Evului Mediu.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri