Sari la conținut

Festivalul sarmalelor. 14 mii de sarmale au fost gătite în oraşul bihorean Salonta

Nerăbdători să guste din sarmalele gătite la foc deschis oamenii s-au înghesuit în jurul ceaunelor imediat ce au fiert. 9 echipe de bucătari din ţară şi din Ungaria au gătit după reţete învăţate de la bunici.

"Sunt sarmale româneşti, dar făcute de slovaci. Şi cred că ăla-i secretul. Din varză dulce sunt făcute, dar acrită cu pâine - tradiţional bătrâneşte", spune Ana Iabloncic, bucătăreasă.

"- Cum vă plac sarmalele?
- Sunt foarte bune."

"Un pic mai proaste ca ale soacrei mele, dar foarte bune."

"Probabil are ceva condiment mai special faţă de noi."

"Cu suflet. Cu suflet bun se lucrează. Am fost 5 femei şi eu am pregătit sarmalele şi dânsele m-au ajutat să le învelim", explică Dorina Ciupe, bucătăreasă. 

"Anul asta stabilim un record: anul trecut am avut 12 mii, în acest an avem 14 mii. Şi mai avem un record, pe lângă cei din Salonta şi din împrejurimi, l-am transformat în festival internaţional, pentru că avem invitaţi şi o echipă de la Micherechi, din Ungaria", susţine  Ioan Sala, organizator.

Anul acesta festivalul sarmalelor a ajuns la cea de-a şasea ediţie care se organizează în prima duminică a lunii septembrie.

Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Róbert Rézműves