Festival la Salonta. 15 mii de sarmale au fost pregătite în ceaune speciale

Data actualizării: Data publicării:
Salonta festival sarmale Bihor 050916

15 mii de sarmale au fost pregătite în cadrul unui festival care a avut loc la Salonta, în județul Bihor. Zece echipe de bucătari și-au încins ceaunele, au măcinat carnea și au pregătit compoziția pentru a prepara cele mai bune sarmale. Le-au împărţit gratuit pe toate, iar la final participanţii la cea de-a opta ediţie a festivalului au participat la o tombolă. Banii obținuți vor fi donați unei familii din localitate.

Cele zece echipe care au reprezentat tot atâtea comune din judeţ, au avut la dispoziție două ore pentru a prepara sarmalele. Fiecare a avut secretul lui. În cazul bucătarilor din Avram Iancu, de exemplu, acesta a constat în felul în care este pregătită varza, plantă care în localitatea lor se cultivă pe zeci de hectare.

„Varza e ținută cu două săptămâni, poate chiar și mai bine înainte, este păstrată la murat. Să nu fie foarte forțate că se poate întâmpla să se spargă sarmalele, dar mai cu seamă dacă fierb liniștite sunt mai gustoase”, spune Sandu Condoroș.

Pe lângă varză, bucătarii folosesc carne proaspătă de porc și de vită, orez, piper, sare și slănină afumată. Cum fiecare echipă a avut de pregătit cel puțin 700 de sarmale, autoritățile locale i-au ajutat pe gospodari cu transportul și cu ingredientele necesare.

„I-am sponsorizat cu materia necesară pentru prepararea celor mai gustoase sarmale: carne, orez, varza care este din comună”, a detaliat Gheorghe Morar, viceprimarul comunei Avram Iancu.

Salonta festival sarmale 1 050916

Cel mai vârstnic participant a fost Viorel Sala, ajuns la 64 de ani. Recunoaște că a învățat de nevoie să prepare sarmalele.

"- Din practică am învățat pentru că sunt necăsătorit, sunt burlac convins.
- Practic, ați fost obligat să învățați?
- Am fost obligat, acum mă mai ajută cele două nepoate."

„Gătim în jur de 15.000 de sarmale, toate sunt împărțite cu titlu gratuit. În doi ani ne pregătim să intrăm în Cartea Recordurilor, am vrea să gătim cel puțin 30.000 de sarmale ca să batem recordul”, spune Ioan Sala, organizatorul evenimentului.

De cât au fost de bune sarmalele pregătite la Salonta s-au convins toţi cei care le-au gustat.

- Foarte bune.
- Câte ați mâncat?
- 3.
- Mai încercați?
- Sigur că da.”

"- Câte mâncați?
- 3, 4, 5, 10.
- Așa puține?
- Zece atunci.
- Câte ați mâncat cel mai mult?
- 15."

La final, toate echipele participante au primit locul întâi. Organizatorii au pregătit și o tombolă, iar banii strânşi vor ajunge la o familie cu probleme din Salonta.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri