Flori autohtone vândute de Ziua Morţilor în Cimitirul Municipal din Oradea

Data publicării:
flori 281014

Luminaţia e un fel de loterie pentru florarii din Bihor. Numai pentru buchetele şi ghivecele cu crizanteme scoase la vânzare muncesc aproape o jumătate de an. Însă în doar trei zile pot să piardă totul, dacă nu sunt cumpărători. O recunoaşte Marcel Maxim, un producător de flori din Satu Nou. Se ocupă de horticultură din 1993, de când a terminat facultatea din Cluj-Napoca. Florilor le-a dedicat patru sere şi 20 de ari de pământ.

"Noi avem în jur de 6000 de ghivece de crizanteme. Mai avem pentru buchete. Am putea sa facem 5, 6 mii de buchete, plus la fir avem cam 4000 de fire", susţine Marcel Maxim.

Ca producătorii să nu rămână cu marfa nevândută şi să piardă toată investiţia, Asociaţia Firmelor Bihorene le-a venit în ajutor.

"Noi am făcut o sesizare către Administrația Domeniului Public prin care solicităm să existe o deschidere pentru a aloca câteva spații în zona Cimitirului Municipal pentru ca oamenii din oraș, ca locuitorii să aibă acces direct", spune Radu Silaghi, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Chiar dacă au primit locuri în apropierea intrării în cimitir, producătorii întâmpină în continuare probleme.

"Avem preţuri mult mai mici decât în alte părţi, dar, din păcate, am primit locuri aici unde nu ne vede nimeni şi oamenii vin gata încărcaţi cu ele."

"Preţurile sunt foarte mici dar vine toată lumea cu ele luate din faţa cimitirului."

În Cimitirul Municipal, producătorii oferă buchetul de crizanteme la un preţ minim de 1 leu şi 50 de bani, în timp ce ghivece cu flori costă trei lei bucata.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri