Folosirea cardului de sănătate în farmacii, incertă

Data publicării:
aparat activare card

Obligativitatea folosirii cardului de sănătate în farmacii începând din 1 august a fost o propunere discutată la începutul acestui an. Dacă documentul este folosit din mai în cabinetele medicilor de familie și în spitale, despre utilizarea lui pentru cumpărarea de medicamente nu s-a mai stabilit nimic.

"La nivelul casei județene de sănătate nu a venit nici o modificare, în sensul că de la 1 august să se introducă obligativitatea folosirii cardurilor în farmacii", spune Ionuț Gheorghe, directorul CAS Bihor.

"Nu știm deocamdată nimic dacă de la 1 august este obligatoriu cardul, ce se întâmplă dacă nu putem elibera fără card", a precizat Eugenia Hamza, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Bihor.

Farmaciștii cred că și acum ar mai fi unele lucruri de rezolvat ca să nu apară probleme în utilizarea cardului de sănătate. "De exemplu ieri nu ne funcționa internetul, am avut o perioadă până s-a remediat și am eliberat pe răspunderea noastră."

Pacienții nu sunt de acord cu obligativitatea folosirii cardului de sănătate în farmacii.

"La medic - da, în spital, la farmacii, pentru orice - nu."

"Nu sunt de acord cu cardul, pentru că îmi este îngrădită libertatea."

"E mai complicat pentru că sunt carduri și la bancă și la medicul de familie, peste tot card; trebuie să ții minte toate cifrele."

Autoritățile sanitare dau asigurări că și cei care nu au un card vor putea cumpăra medicamentele de care au nevoie: "Vor primi medicația necesară chiar de nu au cardul de sănătate la ei, pe baza calității de asigurat care poate fi verificată pe site-ul casei."

Potrivit statisticilor oficiale, pentru o jumătate de milion de români nu au fost emise carduri.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrișcău
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri