Fostul palat al Finanţelor din Oradea a ajuns adăpost pentru cerşetori

Data publicării:
palat 300414

În timp record, între 1900 şi 1901, în Oradea a fost ridicată una dintre cele mai frumoase clădiri în stil eclectic. Şi tot într-un singur an, între 2013 şi 2014, imobilul care altădată adăpostea Palatul Finanţelor şi apoi o policlinică a devenit o ruină şi o reşedinţă a cerşetorilor din centrul oraşului.
Cristian şi-a găsit de multe ori refugiu în clădirea părăsită şi lăsată un timp fără pază.

"Suntem nevoiaşi, cu probleme familiare am rămas şi noi pe stradă şi ne descurcăm cum putem. Nu plouă, nu ninge, nu ne bate vântul", spune bărbatul.

"Este un refugiu pentru aceste persoane şi degradarea atât interioară, cât şi interioară este vizibilă", spune un orădean.

După ce au pus stăpânire pe fostul palat, oamenii fără adăpost au luat tot ce se puteau vinde.

"Din clădire au dispărut obiectele metalice, sticle, geamuri, tot ce se putea valorifica", susţine Mircea Buda, administratorul unei firme de pază.

"Au sustras ţevi şi alte piese care pe care le-au putut desface. Nu exista un inventar al clădirii şi existau obiecte sanitare parţial demontate", explică Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului judeţean Bihor.

Ca să stopeze jaful, autorităţile locale au luat măsuri. Din acest an au fost angajaţi agenţi de pază şi au fost puse gratii la geamuri. Poliţiştii locali şi-au intensificat raziile în zonă. "În perioada aprilie-mai au fost identificate un număr de 20 de persoane acestea au fost sancţionate", detaliază Monica Ambro, de la Poliţia Locală Oradea.

Autorităţile au acum o altă problemă. Pentru că geamurile au fost demontate ca să fie arse ori vândute, ploaia care ajunge în interior afectează picturile de pe ziduri şi decoraţiunile. Deocamdată, clădirea a fost inclusă în centrul istoric al Oradei, Dar asta nu înseamnă că vor fi alocate fonduri pentru reabilitarea imobilului. Acesta este revendicat de un ordin religios şi până la finalizarea procesului Consiliul Judeţean Bihor, care administrează clădirea, nu poate investi niciun leu în lucrările de restaurare.

reporter: Bogdan Costea
operator: Constantin Gheorghiţă
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri