Fotografii români, printre cei mai buni din lume

Data publicării:
fotograf 180316-

Remus Ţiplea şi-a descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu şase ani, când s-a înscris pe un site de începători.

"O săptămână lucram să fac fotografii pentru concursul de pe site-ul acela, cu o anumită temă. Şi aşa am învăţat să fac fotografii. Nu am făcut la început niciun fel de curs, nu am făcut nimic, nu am ştiut ce înseamnă compoziţie, ce înseamnă treimi."

Ambiţios şi muncitor, artistul a reuşit să câştig de atunci numeroase premii naţionale şi internaţionale. În urmă cu trei ani, fotografiile în care a surprins lumea insectelor au fost postate pe celebrul site Huffington Post, sub titulatura "Bulbucaţii".

"După aceea au început să fie preluate şi de publicaţii din Europa. Am avut norocul să fac un contract cu o agenţie media din Londra, m-au promovat şi ei cât au putut. S-a făcut mişto de "Bulbucaţi", că seamănă cu personajele din familia Simpson", povesteşte Remus Ţiplea.

Anul acesta, sătmăreanul este finalist al competiţiei Sony World Photography Awards, la categoria "Professional", secţiunea "Documentary", cu setul de imagini intitulat "Ciurdarii". Timp de şapte luni sătmăreanul a fotografiat o familie săracă de romi, ce îngrijea animalele unor săteni.

"Au un mod de viaţă, vin primăvara, îşi instalează cortul în mijlocul câmpului şi stau acolo până toamna cu căţel, cu purcel. Există astfel de ciurdari ai satelor şi asta înseamnă că formează o clasă socială într-o ţară membră a Uniunii Europene, în 2016."

În finala celei mai mari competiţii foto din lume a ajuns şi Oana Stoian, cu setul de fotografii alb-negru "How to think inside a box".

"Este un fel de fabulă la adresa expresiei How to think outside the box. Îmi oferă expunere pe plan mondial şi e un motiv de mândrie pentru mine."

Printre selectaţi apare şi Laurian Ghiniţoiu.

"Am fost puţin surprins pentru că, până acum, mare parte din fotografiile de la categoria arhitectură erau foarte grafice, iar prezenţa umană lipsea destul de mult."

Pe lista concurenţilor mai apar numele românilor Andrei Pleşa, Patricia Dinu, Cantemir Mândru, Isac Tacu, Vlad Zugrăvelu şi Luiza Boldeanu. Fotografiile câştigătoare vor fi anunţate pe 22 aprilie. Câştigătorii primelor trei locuri, la fiecare categorie, vor primi premii în bani.

Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri