Fotografiile "selfie" pot provoca boli psihice, spun psihologii

Data publicării:
BETA facebook

Potrivit unui studiu publicat de The Communication and Marketing Journal, o publicaţie din Anglia, tinerii care îşi fac poze de tip selfie sunt singuratici şi prin aceste fotografii vor să atragă atenţia celorlalţi. În acest fel devin dependenţi de reţelele de socializare, lucru care îi îndepărtează de lumea reală, spun psihologii. Cu aceste probleme se confruntă şi Lavinia, o tânără din Oradea, care a cerut deja ajutorul specialiştilor pentru că este dependentă de internet.

"Am început să postez în fiecare zi poze cu mine şi să petrec din ce în ce mai mult timp pe internet. La un moment dat, mi-am dat seama că asta îmi ocupă tot timpul. La insistenţele părinţilor am ajuns să consult un psiholog care mi-a explicat riscurile dependenţei de Facebook."

"-Ei îşi pierd relaţiile interumane din păcate, care au consecinţe grave pe termen lung.
- Cum ar fi?
- Poate să ajungă la diferite probleme, multe psihice", explică psihologul Elisabeta Bala.

"Şi dacă vin la mine în vizită, deja sunt pe reţele, pe telefon, pe Facebook", a observat un părinte.

"Le-am zis, toată ziua în telefon, toată ziua pe Facebook", îl completează alt părinte.

"Sunt persoane care se trezesc dimineaţa, se spală pe dinţi şi postează pe reţea, după aceea fac două-trei exerciţii şi le postează şi pe acestea, aşa că tot timpul lor se reflectă pe Facebook sau pe alte reţele", a redat, pe scurt, viaţa unui tânăr Alin Creţu, psiholog.

"- Stai pe Facebook, câte ore?
- Multe ore, patru ore pe zi."

"-Cam trei ore pe zi, sincer.
- E mult, e puţin?
- Foarte mult."

"Sunt dependenţi de like-uri sau de comment-urile pe care le primesc pe reţelele de socializare, cred că ei se bazează pe treaba asta, le dă încredere sau nu le dă."

Psihologii spun că unul dintre tratamente pentru vindecarea dependenţei de reţelele de socializare sunt activităţile şi întâlnirile în aer liber.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri