Frigul taie 20% din producția de cãpșuni

Data actualizării: Data publicării:
capsuni

Valul de frig care s-a abătut asupra României săptămâna trecută a afectat culturile agricole de sezon. Printre ele se numără și căpșunii, despre care producătorii din județul Satu Mare spun că vor ajunge cu cel puțin două săptămâni mai târziu în piețe. Este vorba despre fructele crescute în câmp, care vor fi și mai puține ca anul trecut, după ce aproape 20% dintre mugurii înfloriți au înghețat.

"Ceea ce se vede în mâinile mele sunt florile afectate de gerul care a fost zilele și săptămâna trecută, flori care nu mai pot să lege căpșuni și, din această cauză, 15-20% din cultură, din prima cultură este afectată." Este constatarea tristã a producãtorilor de cãpșuni din comuna sãtmãreanã Micula.

"Recolta cu care ieșeam de obicei în alți ani mai călduroși a fost afectată și este întârziată", susţine Neluțu Dărămuș, producător de căpșuni.

Inspectorii fitosanitari spun cã temperaturile negative de pânã la -2 grade, dar și șocul termic din ultimele zile, au dus la compromiterea culturilor din câmp aflate în floare.

"Afectând pistilul care este organul floral cel mai sensibil la aceste temperaturi scăzute. Atunci când temperaturile scăzute vin treptat, planta reușește să se călească. Aici au survenit brusc", spune Melania Oltean, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Maramureș.

"În fiecare dimineață, pe la 3-4, au fost -1, 0 grade. Înfloritul a început mai târziu, ce a înflorit a și înghețat", a observat Alexandru Magyar, producător de căpșuni. Pe un hectar, în câmp, acesta  a pus aproximativ 50 de mii de plante de cãpșuni. Dacã anul trecut a vândut peste 20 de tone de fructe, anul acesta producția va fi semnificativ mai slabã, dar și întârziatã. Și asta numai din cauza frigului.

"Anul trecut, pe 8 mai deja au fost căpșuni, prima cules. Acum imediat e 1 mai, dar este și planta care nu are încă nici flori pe el."

"Ca să îi protejeze de frig, producătorii au acoperit importante suprafețe din culturile de căpșuni cu folie micropăroasă. Chiar și așa prima recoltă va întârzia cu aproximativ două săptămâni", a aflat Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.

Tot cu întârziere s-au copt și cãpșunii din solarii, însã aici prima recoltã a apãrut deja.

"Într-adevăr, au întârziat un pic cu vremurile astea, dar în solar avem folie dublă și încercăm să ieșim un pic mai repede cu ei, cu toate că frigul ne dă bătăi de cap, dar ne străduim", promite Mircea Dudaș, producător de căpșuni.

Un kilogram de cãpșuni din solarii se vinde cu 18 lei. Primele cãpșuni crescute în câmp vor apãrea în piețe abia spre finalul lunii mai, iar producãtorii estimeazã pentru atunci un preț de aproximativ 8-9 lei/kilogram.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri