Fructele de pădure, deliciu de sezon. Culegătorii cutreieră munţii în căutare de mure, zmeură şi afine

Data publicării:
fructe de padure

În fiecare vară, culegătorii se trezesc cu noaptea în cap şi străbat zeci de kilometri, indiferent de vreme, ca să adune afine, zmeură şi mure. Este şi cazul lui Bogdan Ionel, un tânăr de 25 de ani, pentru care fructele de pădure sunt singura sursă de venit: "Depinde cât şi ce traseu avem, mergem şi până în Câmpeni, sunt 150 de kilometri încolo, 150 încoace, mergem în pădure şi culegem. E greu, mergem şi pe Huedin, Stâna de Vale şi Muntele Găina, trei judeţe trecem pe noapte cu maşinile."

Majoritatea celor care adună fructe de pădure fac parte din familii nevoiaşe. Se străduiesc să recolteze cantităţi cât mai mari, ca să câştige banii din care trăiesc tot restul anului.

"Foarte greu se culege, după aceea venim acasă şi le sortăm, rupţi de obosiţi", povesteşte Bogdan. "Noi acum, în timpul acesta a afinelor, în două luni cât sunt, trebuie să ne facem banii pe restul anului, să ne ţinem copiii, să ne ţinem familia."

Dacă unii cutreieră pădurile în căutarea fructelor de pădure, alţii au găsit metode mai moderne: înfiinţarea de culturi în sistem intensiv.

"Este sistem de irigaţii prin picurare la fiecare plantă. Este ajutată şi cu alte produse necesare pentru întreţinerea culturii, complexuri de calciu, fier, fosfat", explică Iulian Lupuţ, administratorul unei ferme de fructe de pădure.

Fructele se coc mai repede, iar culesul începe la sfârşitul lunii iunie şi durează până în noiembrie, când vine îngheţul. Mai apoi sunt ambalate şi livrate către marile magazine, pieţe şi patiserii. Din fermă, un kilogram de zmeură pleacă cu 14 lei, iar unul de afine cu 20 de lei, ceva mai scumpe decâtz cele de pădure.

"Este cultură intensivă care diferă faţă de cele din pădure, întrucât sunt mai mari, cele din pădure sunt mai mărunte şi au o perioadă mai îndelungată de recoltare", explică administratorul fermei. 

Pentru că sunt gustoase, dar şi sănătoase, zmeura, afinele şi murele sunt la mare căutare.

"- Câte kilograme aţi cumpărat?
- Patru.
- Ce faceţi cu ele?
- Le pun la congelator pe iarnă."

"- Le consumăm în familie, gem şi de toate.
- Ştiţi că sunt sănătoase?
- Sigur că da, foarte sănătoase."

Fructele de pădure ajută la păstrarea sănătăţii tractului urinar, îmbunătăţesc vederea, menţin sănătatea creierului, previn bolile de inimă, ajută digestia şi au efect antidepresiv.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri