Furt ca-n codru. Anul trecut, în Bihor s-au tăiat ilegal peste 15 mii de metri cubi de lemn

Data publicării:
stire paduri

Un drum la pas prin pădurile din Bihor oferă dimensiunea dezastrului: păduri şterse de pe faţa pământului şi grămezi de lemne care aşteaptă să fie transportate şi vândute. De marcaje nici nu poate fi vorba.

Uciderea a mii de hectare de pădure este vizibilă şi din satelit. Pe imaginile suprinse de Google Earth se văd pâlcuri întregi de pădure care au fost tăiate ilegal.

"- Asta, care-i culoare închisă e culoarea pădurii.
- Acestea sunt exploatări?
- Acolo nu mai există pădure matură.
- Dar cine a tăiat-o?
- ... diverşi ... cetăţeni."

În Padiş, una dintre cele mai frumoase zone turistice din Bihor, pădurile sunt decimate de localnicii care nu au altă sursă de venit. Unul dintre rarele cazuri în care făptaşii au fost prinşi de Poliţie s-a întâmplat anul trecut, când o grupare infracţională a tăiat pe unde a apucat sute de brazi maturi.

"Am intervenit, prin Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare, care are competenţă, şi s-a descins în zonă. Am înţeles că sunt în jur de 100 de metri cubi, dar poate fi şi mai mult şi peste 100 de mii de lei prejudiciu", susţine Adrian Florescu, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Orice control în trafic al Poliţiei înseamnă amenzi şi dosare deschise pe numele celor care taie ilegal pădurea. Numai în ultimele şase luni, poliţiştii bihoreni au confiscat material lemnos în valoare de aproape 300 de mii lei.

"Au fost aplicate 426 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare 492 mii de lei, au fost instrumentate 225 de cauze penale privind diverse delicte silvice", a precizat subcomisarul Alina Dinu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

De multe ori, hoţii mizează chiar pe complicitatea autorităţilor pentru a a-şi putea desfăşura activitatea.

"Transporta cu tractorul circa 8 metri steri de lemn şi nu avea niciun act de provenienţă. A venit şi Poliţia şi ne-a ţinut până a venit pădurarul cu bonul făcut nu de la pădure, ci de la Aleşd. Nu era nici pe întreaga cantitate, nici pe specie", povesteşte un reprezentant al autorităţilor, sub protecţia anonimatului. 

Atunci când pădurarii se opun furtului de lemne...

...hoţii devin extrem de agresivi. I s-a întâmplat unui pădurar, care în 2011 s-a trezit cu casa în flăcări, după ce a încercat să-i oprească.

"Am fost ameninţat că o să-mi dea foc, că o să-mi taie capul, că o să-l ducă pe tavă la nevastă-mea. Am făcut plângere la Poliţie. I-a şi amendat, le-a dat şi avertisment", povesteşte omul.

Simplii cetăţeni sunt fie victime, fie călăi ai tăierilor ilegale de pădure. Un bărbat spune că nu a tăiat niciun arbore din propria sa pădure din Aleşd, dar a asistat de nenumărate ori la acţiunile hoţilor de lemne.

"Schimbau numerele pe maşini la întuneric. Veneau încărcate la 10 jumate seara şi schimbau numerele pe maşini.Deci vă daţi seama, când a ieşit în şosea, avea alt număr."

Chiar şi legea pare să îi ajute pe cei care văd în pădure o sursă importantă de venit. Proiectul noului Cod Silvic a căzut în Camera Deputaţilor,  după ce a suferit câteva modificări esenţiale.

"Nu se va schimba nimic radical în pădurile din România. În continuare vom avea păduri distruse și vom avea lemn care pleacă sub formă de cherestea și bușteni la export", este convinsă Lucia Varga, fost ministru al Apelor, Pădurilor şi Mediului.

Un raport din 2013 al Curţii de Conturi arată că după 1990 în România s-au tăiat ilegal peste 365 de mii de hectare de pădure. Prejudiciul depăşeşte cinci miliarde de euro.

reporter: Gabriel Bonaciu
operatori: Constantin Gheorghiţă, Tiberiu Catrişcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri