Furtul de pădure, în atenţia Greenpeace. 3 hectare de pădure sunt tăiate ilegal în România în fiecare oră

Data publicării:
paduri

Sfidători şi de multe ori violenţi. Acesta este de cele mai multe ori comportamentul hoţilor de lemne, suprinşi de pădurari asupra faptului. Acest bărbat din Bihor taie mai departe un arbore matur, după care îl încarcă în căruţă cu ajutorul familiei. Pădurarii se confruntă zilnic cu astfel de cazuri.

"Are diametrul de 50 de centimetri, arboretul e cam de 100 de ani, volumul este aproximativ 2 metri cubi. Această cioată se poate fura în aproximativ 20-30 de minute", susţine Gavril Vandici, pădurar.

Raportul Greenpeace despre tăierile ilegale de lemn arată că în România dispar 3 hectare de pădure în fiecare oră. În 2013 şi 2014 au fost peste 45 de mii de astfel de cazuri investigate de autorităţi, ceea ce înseamnă peste 60 de delicte în fiecare zi. Statisticile oficiale nu oferă însă un tablou complet al dezastrului.

"Peste opt milioane de metri cubi dispar anual fără să fie acoperiți de investigațiile autorităților, și asta clar ne arată o lipsă de eficiență. E clar nevoie să se întărească toate sistemele prin care se controlează domeniul", susţine Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie Greenpeace România.

"Hoții de lemne nu se sfiesc să taie ilegal chiar și copacii de mari dimensiuni, iar dacă el se află pe marginea drumului în doar câteva minute este încărcat în căruțe sau mașini și transportat afară din pădure", a aflat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Pagubele produse de hoţii de lemne în România au fost de peste 50 de milioane de euro între 2013 şi 2014. Cele mai mari pagube au fost înregistrate în judeţele Cluj, Alba şi Maramureş.

"174.000 de hectare din cele 290 de mii sunt în administrarea Direcției Silvice Maramureș, respectiv cu contracte de administrare pentru celelate suprafețe până la 290 de mii de hectare. Direcția Silvică Maramureș NU are date privind tăierile legale sau ilegale. Nu este pădure fără uscături, dar încercăm și vom sigur vom reuși... nu să stopăm, dar să diminuăm către zero transportul ilegal de lemne", a transmis Mihai Leşan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Maramureş.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri