Gardul din jasp din Maramureş, faimos în toată ţara

Data actualizării: Data publicării:
gatd jad3

Pasiunea pentru pietrele de orice fel i-a adus unei femei din Maramureș faimă în toată țara. În urmă cu 8 ani, când și-a refăcut gardul casei, Irina Berințan a folosit jasp, o rocă minerală pe care fiica ei a adus-o de pe Valea Romană, de lângă Baia Mare. Deși mulți ar crede că gardul în sine valorează o avere, specialiștii în mineralogie îi contrazic și spun că jaspul este, mai degrabă, o piatră comună, una chiar des întâlnită mai ales în Baia Mare, fostă zonă minieră.

"E frumoasă. Eu tot felul de pietre ce aflu, eu tot iau, tot aduc acasă. Și acum m-am dus pe vale în sus, după ploaia ce a fost, și apoi tot am aruncat pe margine, dar nu m-am dus după ele."

Irina Berințan are 69 de ani și locuiește în Firiza, un cartier de la marginea orașului Baia Mare. De când cu gardul inedit, făcut din plasă și jasp, femeia a devenit celebră în toată țară.

"Fata a adus-o, cu tractorul. A mers și a cules-o și după aceea a adus-o. Aici am pus-o și am spart-o cu barosul. De aceea n-am pus mai multă că e foarte grea, trebuia mai măruntă", povesteşte Irina Berințan, proprietara gardului din jasp.

Că piatra din gardul ei ar fi semiprețioasă, cum susțin unii, crede și femeia, dar chiar și așa este foarte darnică din fire: "Am acolo într-o găleată, am de astea mărunte, am multe. Dacă vă trebuie, vă dau. Știu că e semiprețioasă, că la asta așa i se spune: cremene. Demult, bătrânii cu asta făceau foc, că nu erau chibrite."

Astăzi femeia folosește piatra strict cu rol decorativ. Și are peste 4 tone de jasp în gardul de plasă lung de 26 de metri.

"- Vecinii ce zic? Sau lumea care trece...
- Ce să zică?! Se uită, fiecare tot se uită la el", spune Irina Berințan.

"- Ce părere aveți de gradul vecinei?
- E frumos, elegant, frumos", spune o vecină.

Deși mulți ar crede că gardul valorează o avere, specialiștii de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare îi contrazic cu atât mai mult cu cât, în urmă cu 3 ani, au expertizat rocile din gardul femeii.

"Mi se pare a fi un jasp obișnuit, un jasp comun. Jaspul poate deveni o piatră semi-prețioasă, dar trebuie să îndeplinească anumite condiții: trebuie să aibă o textură frumoasă, trebuie să aibă culori deosebite, dar în mod obișnuit jaspul este o rocă des întâlnită în natură, cu niște culori frumoase, dar este o piatră comună", explică Sorin Prisăcariu, muzeograful Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

Specialiştii în minerologie adaugă și faptul că, adesea, manopera în ceea ce privește prelucrarea, șlefuirea și fațetarea pietrelor poate costa chiar mai mult decât piatra în sine. Cu sau fără valoare pe piață, gardul rămâne pentru tanti Irina o mândrie.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri