Gata cu mirosul greu şi cu inundaţiile. Pârâul Paris va fi regularizat cu ajutorul fondurilor europene

Data publicării:
parau Paris

La fiecare ploaie însemnată, pârâul Paris se umfla şi inunda mai multe gospodării din Oradea. Şi nu era singura problemă Pe care o punea acest curs de apă. Pentru că unii localnci au transformat firul de apă în fosă septică, în care aruncau dejecţiile din gospodărie, pârâul aducea până în centrul Oradei mirosuri greu de suportat.

"Aveau canalizarea legată direct în pârâul Paris, ceea ce reprezenta o sursă de poluare pentru oraș - constatați asta vara când treceați în zona podului Dacia", spune IIie Bolojan, primarul Oradei.

Primăria Oradea şi Administraţia Bazinală de Apă Crişuri au trecut la igienizarea zonei.

"Discutăm de o lucrare care, undeva în anii '50-'60, a fost lăsată pe o treime nefăcută, discutăm de Pârâul Paris care pornește din barajul din amonte de Oradea", explică Sandor Pasztor, director tehnic în cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.

Pe o lungime de 1700 de metri pârâul va fi intubat. Alți peste o mie de metri vor deveni o albie deschisă. Cu ocazia lucrărilor vor fi întrerupte toate deversările, iar Compania de Apă Oradea va crea o rețea nouă de canalizare pentru locuitorii din zonă.

Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea: "Tronsonul 1 George Enescu - 80 de metri, tronsonul 2 - legătura pe Pasteur, tronsonul 3 - o rețea de canalizare peste intubare de 800 de metri."

Lucrările începute în luna mai vor trebui încheiate până la sfârșitul anului. Valoarea lor este de aproape 14 milioane de lei şi va fi suportată din fonduri europene.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Tiberiu Catrișcău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri