Geologii spun că modul de explorare folosit în Bihor de o firmă maghiară permite descoperirea gazelor de şist

Data publicării:
REACTIA ZILEI

În ultimele două săptămâni, utilaje de zeci de tone au fost aduse în comunele Brusturi şi Sârbi de muncitorii unei companii maghiare, contractată de NIS Petrol, o subsidiară a companiei Gazprom. Deşi firma susţinea că face prospecțiuni pentru găsirea hidrocarburilor, oamenii o acuzau că, de fapt, caută gaze de şist.

Temerile lor au fost confirmate de fostul primar din Sârbi, convins că firma de explorare caută: "gaze de șist, mașinile sunt pentru așa ceva. Mașinile pentru forat petrol sunt cu totul deosebite."

Imaginile cu utilajele aduse de societatea maghiară Accoustic Geophysical System au fost studiate de un geolog din Bârlad, care confirmă că acestea sunt capabile să descopere zăcăminte de gaze de şist. "Geofoanele, acele receptoare care se găsesc pe teren, receptează undele care se întorc, după ce străbat straturile geologice. Este exact ca și cum vrem să vedem în cadrul unui computer tomograf un organ intern și evident pentru a ajunge la el mai vedem celelalte trei organe care sunt alăturate", explică dr. ing. Gabriel Sava.

Prospecțiunile pot provoca distrugeri însemnate

Opinia este confirmată de un geolog din Cluj-Napoca. "Atât timp cât fac prospecțiuni seismice vor avea o imagine în special asupra straturilor de profunzime și a tuturor capcanelor de hidrocarburi care pot exista. Inclusiv gaze de șist, sigur că da", spune dr. Vlad Codrea, profesor la Facultatea de Geologie din Cluj-Napoca.

Specialiștii atrag atenţia că până şi metodele de explorare pot cauza pagube însemnate. Geologul Gabriel Sava susține că "prin vibrațiile controlate pe care le declanșează pot declanșa pe o zonă faliată ruperea acelei falii și declanșarea unei alunecări de teren masive". Aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 7 ani, într-o localitate din Gorj, unde 200 de case s-au prăbuşit după o alunecare de teren. 

Prefectul de Bihor dă asigurări că firma maghiară face prospecţiuni în mod legal, în baza unui aviz de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. "Acest aviz de explorare este exclusiv pentru hidrocarburi petrol și gaze naturale. Pe acestea le exploatăm, le explorăm cred că de 100 de ani în zona Suplac."

Geologii spun că legea petrolului nu face diferența clară între hidrocarburile convenționale și cele neconvenționale, astfel că e greu de stabilit ce caută firma maghiară în Bihor.

reporter: Claudiu Mihuț/Ştefana Todică
operator: Darius Pop/Valentin Ghiorghiu
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri