Grevă de avertisment în Sănătate

Data publicării:
greva sanatate

A fost grevă de avertisment în această dimineață în sistemul sanitar. De la ora 8 până la ora 10, în spitale au fost asigurate doar urgenţele. Personalul medical a vrut să tragă astfel încă un semnal de alarmă cu privire la situaţia salarizării din sistem. Dacă revendicările nu vor fi soluţionate, pe 31 octombrie va fi declanşată greva generală.

În Băile Felix, angajaţii Spitalului de Recuperare Medicală s-au solidarizat cu ceilalţi colegi din ţară, nemulţumiţi de inechităţile din sistem. Angajaţii cer, printre altele, plata unor sporuri şi compensarea salariilor şi pentru personalul tehnic şi administrativ din Sănătate.

"Ni se pare nedrept ceea ce li s-a întâmplat. Nu doar celor de la noi, ci sunt 23.000 de persoane în situaţia asta, personal TESA din toată ţara", susţine Ligia Gligor, lider de sindicat.

"Cerem aplicarea legii 248 din 2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1.250 de lei", a declarat Gafia Moza, şefa Biroului Achiziţii Publice al Spitalului de Recuperare din Băile Felix.

Greva de avertisment a fost susţinută inclusiv de pacienţi.

"Vin din judeţul Olt, Corabia. Vin 600 de kilometri până aici pentru servicii şi pentru personal, este un personal extraordinar. Merită să fie răsplătiţi pentru ceea ce fac pentru pacienţi."

"Lucrez şi eu în sănătate şi consider că este nevoie de o infuzie de capital, mai mulţi angajaţi."

În Maramureș, greva de avertisment de două ore a avut loc în toate cele 7 spitale din județ. Peste 200 de sindicaliști s-au adunat de dimineață în holul Spitalului Județean din Baia Mare.

Mircea Ciocan, vicepreședintele Federației Sanitas: "Revendicările federației sunt legate de nemulțumirile pe care le-a creat în sistemul de salarizare atât ordonanța 20, cât și revenirea la ordonanța 43 din acest an."

Cristina Turda, președinta Sanitas Baia Mare: "Este o grevă de solidaritate cu toți colegii noștri care nu au fost cuprinși în aceasta ordonanță. Parte din colegii au fost lăsați pe dinafară, ca și cum n-ar munci în acest sistem."

Printre ei se numără Ioan Becsi. Bărbatul lucrează de 18 ani ca zugrav-zidar la spitalul județean din Baia Mare și are un salariu lunar net de 1200 lei.

"Se face diferențiere între salariați. Ni s-au tăiat sporurile", spune bărbatul.

Pe perioada grevei de avertisment intervenţiile au fost asigurate de o treime din angajații spitalului. În cazul în care revendicările sindicaliștilor nu vor fi îndeplinite, aceștia amenință cu greva generală pentru 31 octombrie.

Reporteri: Anca Deac, Izabela Jurasko
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri