Grevă în transportul în comun din Oradea. Nu circulă niciun autobuz şi niciun tramvai

Data actualizării: Data publicării:
greva OTL (9)

E grevă în transportul în comun din Oradea. Niciunul dintre cele 50 de tramvaie şi 60 de autobuze nu a ieşit în această dimineaţă în cursă după ce angajaţii societăţii societăţii locale de transport în comun au intrat într-o grevă spontană. Oamenii cer salarii mai mari şi acordarea unor sporuri. Protestul a afectat peste 100 de mii de călători care folosesc zilnic liniile OTL.

greva OTL (1)
greva OTL (1)

foto: Bianca Firezar/Digi24 Oradea

Mişcarea de protest a fost declanşată dimineaţă, la ora 4, când vatmanii şi şoferii au refuzat să plece în curse. Angajaţii s-au adunat în curtea societăţii locale de transport în comun, nemulţumiţi de salarii. Conducerea OTL a avut însă un mesaj clar pentru protestatari.

"Dacă doriţi să mergeţi la lucru este OK, dacă nu, vă rog să staţi aici, dar sub presiune eu nu negociez cu absolut nimeni, iar posibilităţile firmei SC OTL SA nu sunt nelimitate."

În această lună, şefii OTL şi reprezentanţii sindicatului au negociat contractul colectiv de muncă. Angajaţii susţin că li s-a propus o mărire de 2% în schimbul renunţării la trei zile de concediu pe care le aveau în plus. Potrivit protestatarilor, salariul mediu de încadrare e de 2000 de lei.

"Nu ni s-a dat decât 2%;  colegii au auzit, zvonurile merg de la coleg la coleg şi s-a făcut o grevă spontană de care ne pare rău, dar s-a ajuns aici... oamenii au fost nemulţumiţi de ce s-a negociat."

"Să ni se respecte munca pe care o depunem şi să fim respectaţi ca oameni. De fiecare când urmează negocierea contractului de muncă este aceeaşi treabă: nu să primim ceva, se caută să ni se taie din drepturi."



În cadrul negocierilor de dimineaţă, angajaţilor le-au fost oferite o majorare de 250 lei a salariului brut din ianuarie 2018 şi bonuri de masă în valoare de 15 lei, pe care să le primească din februarie anul viitor. Propunerea a fost refuzată de angajaţi. Aceştia cer creşterea salariilor brute la 3.000 lei, tichete de masă de 15 lei şi acordarea sporului de 100% pentru sâmbetele şi duminicile lucrate.

Angajaţii au refuzat să reia lucrul, iar discuţiile s-au încheiat în tensiune.

Greva angajaţilor societăţii de transport local a bulversat traficul în Oradea.

"Uitaţi, s-a închis acolo la Electrica. Nu pot plăti. Pensionar, să mă duc în Cantemir... Pe jos?"

"- E grevă la OTL!
- Da? Şi atunci merem pe jos?
- Dar unde mergeţi?
- Până în centru. Aia da, e bun!"

Protestatarii susţin că nu vor relua munca până când vor ajunge la un acord cu conducerea OTL.

Reporter: Bianca Firezar / Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri