Groapă ilegală de gunoi într-un sit natural din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
gunoi

Gropi de gunoi în arii protejate. Se întâmplă pe o pajiște aflată la 35 de kilometri de Oradea, transformată ocazional în loc de depozitare a deşeurilor. Situația apare în ciuda faptului că majoritatea localnicilor au contracte de salubritate, iar în zonă se fac săptămânal verificări. În urmă cu un an, comuna bihoreană Budureasa a primit o amendă de 100 de mii de lei pentru gunoaiele depozitate ilegal în zona Padiş.

Întinsă pe 280 de hectare, pajiștea satului Fegernic a fost declarată arie protejată în 2011. Măsura nu a schimbat cu nimic atitudinea localnicilor care foloseau zona ca groapă ilegală de gunoi.

"Înainte era foarte dezastru, mizerie, şi foarte urât arăta. Plin de gunoaie, plin de...", spune un sătean.

Totuși, în urmă patru ani, după controale ale Consiliului Județean, primăria comunei Sîrbi a început să ia măsuri de salubrizare a locului.

"S-a constatat depozitarea unor deşeuri menajere şi de construcţii în arealul sitului pajiştea Fegernic. S-au luat măsuri cu privire la evacuarea şi sistarea depozitărilor de gunoaie ilegale", a declarat Horia Carţiş, directorul Direcţiei de Dezvoltare Regională Bihor.

În plus, localnicii au încheiat contracte cu o firmă de salubritate care le preia deșeurile chiar din fața casei.

"De două ori pe lună vine maşina de la Oradea, toată lumea scoate tomberonul, containerul, găleata, ce are, în faţa casei, recoltează, duce la Oradea gunoiul menajer", spune un localnic.

Din cele şase sate ale comunei, doar Sarcău, unde mai locuiesc aproape 30 de familii, nu are astfel de înțelegeri.

"- Nu vine maşina de gunoi la noi.
- Tomberoane nu ne aduce să aruncăm flacoane.
- Ce faceţi cu ele?
- Le strângem în saci, le aprindem aici. Acolo este o groapă şi mai ducem acolo şi aprindem", spun cei din Sarcău.

"Avem o problemă pe Sarcău care, într-adevăr, nu am avut contracte la oameni, nu a mers maşina şi acum am luat în consiliul local (n.r. - hotărâre) prin care vom pune pubele stradale", a anunţat Gavril Herman, primarul comunei Sîrbi.

Cu toate acestea, pe pajiște mai sunt aruncate și acum gunoaie. Dacă situația persistă, autoritățile locale riscă amenyi de până la 30 de mii de lei.

"Atât primăria, cât şi Consiliul Judeţean au obligaţia să intervină în zonele unde există depozitări ilegale. Conform legislaţiei, în primă fază vorbim de avertisment, iar pasul următor este, clar, amenda", susţine Horia Carţiş.

Una din cele mai mari amenzi,de 100 de mii de lei, a fost dată comunei bihorene Budureasa, pentru depozitarea ilegală a deşeurilor în Aria Protejată Padiş.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri