Gropile întârzie să devină halde. Amenajarea haldelor ecologice din Beiuş şi Ştei, doar în 2015

Data publicării:
gropi 080115-1

Cu toate că licitaţiile pentru amenajarea celor două halde ecologice din sudul Bihorului, la Ştei şi Beiuş, au fost încheiate în august, lucrările nu vor începe decât cel mai devreme în primele luni ale acestui an. Asta dacă nu vor fi contestaţii. Pe lângă faptul că sunt puţini, experţii Consiliului Judeţean trebuie să verifice peste 30 de mii de pagini pentru a putea fi semnate contractele cu firmele constructoare.

"Este un proiect extrem de complex, un volum enorm de mare de lucru. Suntem conştienţi că trebuie să ne mişcăm cât de repede deoarece termenul de finalizare este 2015, decembrie", susţine Paul Fătuşan, expert în cadrul Consiliului Judeţean Bihor.

Fiecare lună de întârziere înseamnă pierderi de mii de euro pentru bugetele primăriilor unde trebuie construite staţiile de sortare. Asta pentru că peste cinci sute de tone de resturi manajere colectate din Beiuş, Ştei şi din localităţile limitrofe sunt transportate lunar la halda din Oradea.

"Întreagă zonă, Beiuş-Ştei, transportăm deşeurile spre Oradea cu costuri foarte mari de transport, nu avem maşinile adecvate şi în acelaşi timp plătim 18 euro pe tona de depozitare", spunea pe 28 noiembrie 2014 primarul de Beiuş Adrian Domocoş. 

În Beiuş, groapa de gunoi trebuia închisă în 2007...

... însă în 2012 Comisia Europeană a surprins prin satelit imagini cu maşini care continuau să arunce deşeuri în halda de lângă oraş. Abia în 2013, în urma presiunilor Comisiei Europene şi după ce primăria locală a fost amendată cu 50 de mii de lei, a fost poprită depozitarea gunoaielor în zonă.

"Primăria şi consiliul Local Beiuş asigură paza depozitului şi prin operatorul de salubritate execută lucrări de evacuare a levigatului prin vidanjare", explică Delia Kristo, inspector de mediu la Primăria Beiuş.

Cu toate măsurile impuse de Garda de Mediu şi a barierelor montate special pentru a opri accesul neautorizat, la fosta groapă de gunoi se găsesc resturi menajare care par aruncate de curând.

La Ştei, groapa de gunoi este...

... un adevărat focar de infecţie. Apa scursă de sub deşeuri ajunge într-un şanţ, după care se revarsă spre oraş. Lacătul de pe bariera din zonă pare pus doar de formă.

"- În jurul gropii de gunoi nu există nici un fel de depozitări neconforme. Noi ţinem sub control această situaţie, avem barieră pusă dacă aţi văzut şi avem pază la barieră.
- Dar nu e nimeni acolo.
- Probabil că este pe perimetru şi bariera e închisă", susţine Gheorghe Balaj, primarul oraşului Ştei.

Chiar lângă groapa dezafectată zac aruncate resturi de materiale de construcţii, aduse de localnici. Operatorul local plătit din bani publici are obligaţia să transporte zilnic tot gunoiul la Oradea. În realitate, sacii cu deşeuri sunt depuşi în condiţii neconforme într-un depozit al societăţii.

"Se duce aici pe deal şi acolo se împrăştie pe tot câmpul. Toate flacoanele astea de plastic dau un aspect urât", spune un localnic.

În luna octombrie 2014, Comisia Europeană a avertizat România că nu a aplicat directivele legate de depozitele de deşeuri. În cazul în care proiectele de mediu nu sunt implementate aşa cum solicită autorităţile europene, există riscul unei amenzi drastice.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri