HANDBAL. Ioan Băban - 30 de ani de amintiri și performanță

Data publicării:
sport colectie handbal

"30 de ani de amintiri și performanță. Îmi face plăcere să mă ocup, în timpul liber, de toate exponatele." Așa își descrie Ioan Băban, profesor antrenor emerit de handbal, colecția de suflet pe care o are acasă. Sute de fotografii, diplome, cupe, fanioane și medalii stau acum la loc de cinste pe pereții casei și trezesc amintiri dragi.

"Am zis hai să le pun acasă. Prima dată au fost duse în altă parte și pe urmă, cum s-au înmulțit, cât mai multe, cât mai multe, am zis hai să aranjez atunci acest mini-muzeu. Este activitatea mea, e viața unui om", se mândreşte Ioan Băban, antrenor emerit de handbal.

Născut în 1953 în comuna Pomi, județul Satu Mare, Ioan Băban a obținut prima medalie de argint ca antrenor în 1986, la Campionatul Național de Juniori III. Au urmat apoi alte 25 de medalii de aur, argint și bronz dintre care 8 cu reprezentantivele României la diferite competiții oficiale.

"Toate îmi sunt dragi, toate îmi sunt dragi. De la începuturi, de la medaliile de campion național, balcanic, Liga Campionilor", spune antrenorul.

Tehnicianul spune că apogeul carierei sale a fost în 1995, în Brazilia, când România a devenit campioană mondială la tineret. Pe bancă erau Constantin Cojocaru - antrenor principal și Ioan Băban - antrenor secund.

"Am tricourile cu semnătura fetelor la întâlnirea pe care am organizat-o, una la Vâlcea și alta la Cluj, la 10 și la 20 de ani. Mi-au semnat fetele pe aceste două tricouri care sunt originale, aduse din Brazilia."

La scurt timp după acest moment, Ioan Băban a plecat ca antrenor peste hotare.

În Italia a obținut argintul și bronzul în Campionatul național și alte trei medalii de argint în Cupa Italiei. A revenit apoi în țară și, alături de HCM Baia Mare, a câștigat în 2015 Supercupa României, iar în următorul an cucerea argintul Ligii Naționale. Printre atâtea medalii reunite în palmares, cele mai importante stau la loc de cinste, pe peretele din camera sa de lucru.

"De fapt, cele mai valoroase medalii, care sunt de la Campionatele Mondiale, 4 medalii la Campionatele Mondiale."

Înconjurat de atâtea amintiri prețioase, Ioan Băban și-ar dori acum ca întreaga sa colecție de suflet să fie expusă într-un spațiu special dedicat performanței. Pentru că, spune acesta, în trecutul său ca antrenor stă și o mare parte din trecutul handbalului românesc.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editoe web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri