Heliportul de la Spitalul Judeţean din Oradea mai are nevoie de o sută de mii de euro

Data publicării:
heliport 300914

Până acum banii și materialele primite pentru construirea heliportului au fost obținute doar din sponsorizări. Aproape 200 de mii de euro trebuie investiți în platforma destinată aterizării și decolării elicopterelor care transportă pacienți.

"Fără bani nu se poate face, vă dați seama. A trebuit făcut proiectul, a trebuit achiziționate materialele și după aceea trebuie plătit constructorul, deci întotdeauna lipsa fondurilor întârzie un proiect", explică dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea.

"Avem câțiva sponsori care ne-au ajutat cu sume sau materiale, dar încă mai avem nevoi de undeva în jur de 100.000 de euro pentru finalizare", spune dr. Hadrian Borcea, manager de proiect.

"Eu știu că la ultima rectificare am făcut tot felul de astfel de investiții. Bănuiesc că vor ajunge în curând. Însă cred că și autoritățile locale din județul Bihor și de la Primăria Oradea ar trebui să se implice", a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Medicii spun că investiţia ar fi foarte utilă pentru că nu s-ar mai pierde timpul cu transportul bolnavilor până la aeroport, de unde să fie preluaţi de elicopterele SMURD.

"Ar fi o modalitate mult mai rapidă de a trimite bolnavii în centrele de neurochirurgie în situațiile majore", spune dr. Monica Sabău, șef de secției de neurologie la Spitalul Județean din Oradea.

Heliportul va fi construit pe acoperişul Spitalului Judeţean. Acesta va ajuta şi la transportul organelor prelevate de la pacienţii în moarte cerebrală, Oradea fiind pe primul loc în ţară la astfel de operaţii.

"Ar fi foarte ușor pentru că elicopterul ar ateriza foarte aproape de sala de intervenție chirurgicală. Cu cât e mai repede grefa ajunsă în sala de operație, cu atât este mai bine pentru cel care primește transplantul", este de părere Carmen Pantiș, coordonator județean al programului de transplant.

Elicopterele vor putea ateriza la finalizarea lucrării pe acoperișul uneia dintre clădirile Spitalului Județean din Oradea, iar accesul se va face de la etajul cinci al unității medicale. Dacă vor face rost de bani, coordonatorii proiectului spun că platforma ar trebui să fie gata la începutul anului viitor.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri