Ieftinirea medicamentelor aduce pierderi pentru farmacişti

Data publicării:
medicamente

"Miercuri noaptea, la ora 0, s-a schimbat prețul; s-a introdus lista nouă, iar azi (miercuri - n.n.), în jurul orei 9, am primit un mail de la Colegiul Farmaciștilor prin care ni se comunică faptul că avem obligativitatea să lucrăm cu prețurile noi", a precizat Nicoleta Mureșan, farmacistă.

Imediat ce au primit noul catalog al preţurilor medicamentelor, farmaciștii au trecut la calcule. Au aflat că "reducerile sunt foarte mari. Un exemplu: un antibiotic s-a ieftinit de la 39 de lei la 14 lei."

Un medicament pentru osteoporoză a avut prețul vechi - 424,57 de lei, iar la prețul nou este vândut cu 152 de lei și 90 de bani.

"Această reducere de preț pe noi ne afectează extrem de mult: pierdem zeci de milioane de lei", susţine Delia David, administratorul unei farmacii.

Farmaciştii spun că noile reglementări îi obligă să vândă medicamente aflate pe stoc sub preţul de achiziţie. "Asta generează pierderi financiare foarte mari. Noi estimăm că valoarea stocului se reduce în jurul de 6-7%", spune Monica David,  farmacistă.

De cealaltă parte, bolnavii şi reprezentanţii spitalelor apreciază ieftinirea medicamentelor.

"Dacă au redus prețurile, cumpără oamenii când au nevoie și rămân bani pentru altceva."

"Ajută foarte bine pentru că pensiile sunt mici, salariile sunt mici."

"Îi ajută mai ales pe bolnavii cronici care au nevoie de tratament îndelungat."

"Prețurile noi la aceleași medicamente sunt mai mici, astfel că vom putea să gestionăm mai bine partea de medicamente la nivelul spitalului", este de părere dr. Lucia Daina, directorul medical al Spitalul Județean din Oradea.

La rândul său, dr. Ionuț Gheorghe, directorul CAS Bihor, spune că "lista nouă de medicamente cu prețurile noi nu produce modificări în ceea ce privește prețul de decontare a medicamentelor pentru categoriile de asigurați: cu 90%, cu 70%, cu 50%. Numai că toate aceste lucruri se vor aplica la prețurile noi de medicamente."

Noile prețuri la medicamente vor fi aplicate în farmaciile care au contract cu statul, iar acest lucru va fi verificat chiar de ministrul Sănătăţii. "Sunt colegi de-ai noştri care verifică acest fapt, chiar şi eu o să mă opresc să văd la cât mai multe dintre farmacii", a declarat, la Iaşi, Nicolae Bănicioiu.

Legea reducerii prețului medicamentelor este aplicată după ce, timp de şase ani, România nu a respectat plafoanele maxime din Uniunea Europeană.

Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri